KINESKI ROBOT KOJI ČITA MISLI: Zna o čemu razmišlja radnik u fabrici

Novosti online

14. 01. 2022. u 01:44

KINESKI istraživači tvrde da su patentirali industrijskog robota koji može da čita misli čoveka s preciznošću od 96 posto.

КИНЕСКИ РОБОТ КОЈИ ЧИТА МИСЛИ: Зна о чему размишља радник у фабрици

Foto: Printskrin

Robot sastavljen od senzora za mozak i ruke tokom laboratorijskih ispitivanja mogao je gotovo trenutno da reaguje na misli ispitanika.

Istraživači sa Univerziteta u Jičangu utvrdili su da fabrički radnici koji su radili na pokretnoj traci ne moraju da izdaju verbalne naredbe ili da nameru pokažu uz pomoć gestikulacije u trenutku kad treba da uzmu drugi alat ili komponentu proizvoda, jer je robot reagovao “gotovo trenutno” i traženi predmet bi postavljao na radnu površinu.

Takvi “kolaborativni roboti”, ili “koboti”, mogli bi da ubrzaju proizvodnju na montažnoj liniji, smatraju istraživači.

Međutim, njihova primena u praksi još uvek je neizvodljiva jer je njihova sposobnost da prepoznaju ljudske namere često netačna i neujednačena. Da bi se to ograničenje prevazišlo, robot je prošao kroz stotine sati obuke, prenosi South China morning post.

Dok je deo koji je bio pričvršćen za glavu očigledno dobro tumačio namere radnika s otprilike 70 odsto preciznosti, signal iz mozga bio je slab. Navodno su radnici morali biti “jako skoncentrisani” da bi robot dobio “jasnu poruku”. Međutim, većina radnika često je bila previše ometena drugim mislima.

Električni signali iz mišića prikupljeni senzorima ruku su bili “stabilniji”, ali i oni su izgubili snagu kada su se radnici umorili.

Međutim, programeri tvrde da kombinacija signala mozga i mišića može pomoći robotu da predvidi sledeći potez s “preciznošću bez presedana”, od čak 96 odsto.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)