SAMA NA PUT OKO SVETA: Najmlađa avijatičarka ide na samostalan let oko Zemlje (FOTO)

Tanjug

18. 08. 2021. u 16:23

PILOT Zara Ruterford (19) poletela je danas na svoje tromesečno putovanje oko sveta i najmlađa je žena koja će samostalno leteti.

САМА НА ПУТ ОКО СВЕТА: Најмлађа авијатичарка иде на самосталан лет око Земље (ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Ruterfordova je sa aerodroma Kortrijk-Vevelgem na zapadu Belgije otputovala svojom ultralakom "Ajkulom", najbržim mikrolakim avionom na svetu, piše Rojters.

Britansko-belgijska avijatičarka se nada da će njeno putovanje ohrabriti više devojaka i žena da studiraju i rade u STEM-u, oblasti nauke, tehnologije, inžinjerstva i matematike, piše Rojters.

-Volela sam oduvek vazduhoplovstvo i STEM oblasti, ali nisam videla mnogo drugih žena i devojaka koje se ovime bave. Uvek sam mislila da je to prilično tužno i obeshrabrujuće, rekla je Ruterford za britansku agenciju i dodala da se nada da može da ohrabri devojke da uđu u to polje.

Ruterfordova cilja na titulu od Šeste Vajs, koja je sa 30 godina postala najmlađa žena koja je sama letela svetom, a najmlađi muški pilot Mejson Endru imao je 18 godina kada je krenuo na put

Ruta Ruterfordove će trajati oko tri meseca, sa zaustavljanjem u 52 zemlje uključujući Grenland, Kinu i Nikaragvu, gde će boraviti sa lokalnim porodicama ili u hotelima.

Ruterfordova je dete pilota i ima san da sledeće godine ode na univerzitet kako bi postala astronaut.

-Volim avanturu i mislim da je prostor verovatno najveća avantura, rekla je Zara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)