DAN ČISTE ENERGIJE: Obnovljiva energija je kamen temeljac za borbu protiv klimatskih promena

Novosti online

31. 01. 2024. u 18:09

DAN čiste energije je dan koji se obeležava svake godine 26. januara, sa ciljem da se podigne svest o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije i smanjenja emisije gasova koji imaju efekat staklene bašte koji doprinose klimatskim promenama.

ДАН ЧИСТЕ ЕНЕРГИЈЕ: Обновљива енергија је камен темељац за борбу против климатских промена

Foto: Shutterstock

Ovaj dan je takođe prilika da se istaknu postojeći i novi projekti i inicijative koje se bave proizvodnjom i potrošnjom čiste energije u različitim sektorima i zemljama.

Čista energija je ona koja se dobija iz prirodnih izvora koji se mogu obnoviti ili regenerisati, kao što su sunce, vetar, voda, biomasa i geotermalna energija.

Dan čiste energije je prvi put obeležen 2017. godine, na inicijativu Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) i Ujedinjenih nacija. Cilj je bio da se podrže ciljevi održivog razvoja i Pariskog sporazuma o klimi, koji se zalažu za prelazak na niskoemisionu energetiku i ograničavanje porasta temperature na ispod dva stepena Celzijusa.

Od tada, svake godine se organizuju razne aktivnosti i događaji širom sveta, kao što su konferencije, izložbe, radionice, kampanje, konkursi i obrazovni programi, koji imaju za cilj da promovišu i podstaknu upotrebu čiste energije u raznim oblastima.

Veza između čiste energije, društveno-ekonomskog razvoja i održivosti životne sredine je ključna u rešavanju problema sa kojima se suočavaju ugrožene zajednice širom sveta.

Za stanovništvo koje nema pristup čistoj energiji, nedostatak pouzdane električne energije otežava obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i ekonomske mogućnosti. Ako se trenutni trendovi nastave, do 2030. godine svaka četvrta osoba će i dalje koristiti nebezbedne, nezdrave i neefikasne sisteme za kuvanje, kao što su spaljivanje drveta ili balege.

Neki od primera uspešnih projekata i inicijativa koji se bave čistom energijom su:

- Solarni park Nur: najveća solarna elektrana na svetu, koja se nalazi u Maroku i koja može da snabdeva električnom energijom više od milion domaćinstava.

- Nuklearna fuzija: proces koji imitira način na koji se sunce i zvezde greju i svetle, a koji bi mogao da obezbedi ogromne količine čiste energije za ceo svet.

Ovi i mnogi drugi primeri pokazuju da je čista energija budućnost koja nam omogućava da zadovoljimo naše energetske potrebe, ali i da očuvamo našu planetu i životnu sredinu. Dan čiste energije je dan kada treba da se podsetimo na važnost ovog cilja i da se pridružimo globalnom naporu za njegovo ostvarenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave