O ŽIVOTNOJ SREDINI SE BRINE OD MALIH NOGU: Gradonačelnik Todorović ističe - Čačak, primer kako se vodi računa o održivom razvoju

V. N.

17. 09. 2023. u 14:20

RESURSI koje imamo valjalo bi da nam potraju, a održivi razvoj je godinama unazad tema i za lokalne samouprave u Srbiji.

О ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ СЕ БРИНЕ ОД МАЛИХ НОГУ: Градоначелник Тодоровић истиче - Чачак, пример како се води рачуна о одрживом развоју

Foto Shutterstock

Čačak je jedan od gradova koji traži najbolja rešenja ne bi li sačuvao životnu sredinu i predstavlja primer kako se to zapravo radi.

Ta borba, kako ističe gradonačelnik Čačka Milun Todorović, mora da bude dugoročna kroz sve strateške dokumente, ali i kroz konkretnu implementaciju - u našem regionu edukacija počinje od predškolskih ustanova. Gotovo 5.000 mališana kroz projekte koje finansira Grad Čačak se edkuje i za selekciju otpada.

Todorović, jedan od učesnika nedavnog FORUMA 01. o našoj održivoj zajednici koju je organizovala Kompanija "Novosti", ističe da Čačak sprema upravo javni poziv za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, što je jedna od najvećih investicija koje se mere desetinama miliona evra. Prema njegovim očekivanjima taj projekat će biti u potpunosti realizovan za godinu i po dana.

U Čačaku se godinama radi i na energetskoj efikasnosti. Stolarija se menja na javnim objektima, ali i privatnim kućama i stanovima.

- Prošle godine je obezbeđeno 90 miliona dinara za zamenu stolarije na privatnim objektima - dodaje Todorović. - Polovinu sredstava je obezbedio Grad Čačak, a 50 odsto sredstava Ministarstvo rudarstva i energetike. Na zadovoljstvo svih korisnika, više od 400 domaćinstava se energetski zbrinulo. Zajedno sa Vladom i ministarstvima, uspeli smo da sedam najvećih zagađivača u našem gradu, sedam kotlova na ugalj ili mazut, zamenimo energetski prihvatljivim gorivom. To je gas. Ponosni smo na činjenicu da smo uz veliku podršku Vlade i "Srbijagasa" gasifikovali gotovo celu teritoriju Čačka. Ostao je još 181 kilometar sekundarne mreže koji će do kraja sledeće godine biti završen. Tako će svako selo imati mogućnost da se priključi na gas. Ovako ćemo sprečiti i seču šuma, što se nekontrolisano dešava u našem okruženju i bićemo grad sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Ovčarsko-kablarska klisura/Milun Todorović, Foto Tanjug/ N. Skenderijas

Čačak učestvuje i u projektu Naftne industrije Srbije "Zajednici zajedno", a kako kaže naš sagovornik, sarađivali su i u drugim sličnim programima.

- Već 15 godina radimo na raznim projektima, od energetske sanacije i uređenja prostora za kvalitetniji i bolji život - objašnjava Todorović. - Uradili smo 44 projekta za 80 miliona dinara. Veliki uticaj ima i osnivanje startap centra i naučno-tehnološkog parka u Čačku. Sjajna vest za sve Čačane je da na jesen ulazimo u treću fazu izgradnje još 12.000 kvadrata novog naučno-tehnološkog parka jer smo shvatili da sve ono što je novo i što se dešava u svetu decenijama mora da se primeni u našoj sredini. Mislim da i mnogo mojih koleginica i kolega iz cele Srbije primenjuje ovo što mi radimo u Čačku, na zadovoljstvo građana cele Srbije, od Subotice do Surdulice.

Izgradnja vodozahvata Rzav

IZUZETNO je važno što je počela izgradnja vodozahvata Rzav - kaže Milun Todorović. - To je bila investicija od oko 100 miliona evra, 91 odsto je finansirala Vlada, a ostatak pet samouprava - Čačak, Lučani, Gornji Milanovac, Požega i Arilje. To je budućnost, ono što ljudi žele, osim kvalitetne i zdrave hrane, žele i ono što je osnov svega, a to je kvalitetna voda. Čačak ima sreću da je još šezdesetih godina izgradio i akumulacije svoje reke Zapadne Morave, tako da tu imamo nekih 150 do 200 litara u sekundi.

Sredili deponiju

NA ponos svih Čačana, doneli smo 22 planska akta, menjali smo i dopunjavali kroz procedure javnih uvida, a kasnije i glasali - ističe gradonačelnik Čačka Milun Todorović. - Tako smo došli do situacije da i deponiju Prević, koja je kilometar od centra Čačka, u potpunosti saniramo. Korak pre toga, kroz planski akt smo definisali transfer stanicu gde može da se izveze 33.000 tona otpada godišnje iz našeg grada i to transportujemo u regionalnu deponiju Duboku. To je najsavremeniji objekat u tom regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona