ĐACI SE UČE EMPATIJI I HUMANOSTI: U školama se obeležava Nedelja sećanja i zajedništva

Lj.B.

09. 05. 2024. u 11:42

Sve osnovne i srednje škole u Srbiji od od 7. do 10. maja kroz različite aktivnosti obeležavaju Nedelju sećanja i zajedništva, čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

ЂАЦИ СЕ УЧЕ ЕМПАТИЈИ И ХУМАНОСТИ: У школама се обележава Недеља сећања и заједништва

ministarstvo prosvete

Ministarstvo prosvete pozvalo je škole, da godinu dana od svirepih zločina u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji, u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima.

Škole tokom ove nedelje imaju mogućnost da realizuju različite aktivnosti koje su usmerene na negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga.

U Nedelji sećanja i zajedništva u školama se mogu afirmisati već postojeće aktivnosti ili organizovati nove u kojima učenici mogu da izraze svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje i dramske predstave.

Mogu se organizovati humanitarne i volonterske aktivnosti, a sakupljena sredstva u okviru humanitarnih aktivnosti mogu se opredeliti najugroženijim osobama u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji sugrađani.

Škola, takođe, može da organizuje i ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina, đačke bašte, zajedničko sređivanje školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina i drugo.

Sve ove aktivnosti trebalo bi da budu deo trajne memorijalizacije i oplemenjivanja našeg društva.

Nedelja sećanja i zajedništva od naredne školske godine biće deo školskog kalendara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!