TRADICIJA OD DECENIJU I PO: U subotičkoj Gimnaziji obeležen Dan broja PI

J. L.

14. 03. 2024. u 16:14

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan broja Pi, čija je približna vrednost 3.14, a takmičenje u poznavanju ovog specifičnog broja u matematici i fizici održalo se u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Subotici.

ТРАДИЦИЈА ОД ДЕЦЕНИЈУ И ПО: У суботичкој Гимназији обележен Дан броја ПИ

foto:subotica com

Ispred petočlanih ekipa bili su po tri zadatka iz matematike i dva iz fizike.

- Takmičenje u poznavanju broja Pi je tradicija u našoj školi duga deceniju i po. Pošto na takmičenju učestvuju đaci kojima je matematika bliska, onda im zadajemo zadatke na nešto ozbiljnijem nivou, ali uvek gledamo da im bude zanimljivo. Takmičenje nije iziskivalo dodatne pripreme, jer je u pitanju gradivo koje se obrađuje na časovima matematike i fizike, ali učenici znaju da se u zadacima mora pojavljivati broj Pi - objasnila je profesorka matematike Silvija Godanji.

Rezultati će biti poznati za nedelju dana, kada će biti proglašena i "Pi ekipa".

- Broj Pi mi je uvek bio zanimljiv zato što ima beskonačno mnogo cifara. Dopada mi se koncept tog broja. Na takmičenjima iz matematike učestvujem redovno još od osnovne škole. Ove godine sam razmišljao da propustim Pi takmičenje, jer sam bio bolestan, ali ljubav prema matematici i takmičarski duh su pobedili. Želeo sam i da pomognem mom razredu da se što bolje pozicioniramo na tabeli - kaže Jovan Tomić, učenik trećeg razreda IT smera, koji se priprema za republičko takmičenje iz matematike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave