BU NA MEĐUNARODNOM SEMINARU U RIMU: Rešenje globalnih problema zjedničkim akcijama

Lj.B.

17. 10. 2023. u 13:44

Peti Međunarodni seminar u Rimu (Rome international seminar) posvećen univerzitetskoj saradnji održava se o u glavnom gradu Italije, uz učešće predstavnika država i vlada, međunarodnih organizacija i univerziteta, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, i u organizaciji italijanskog državnog Univerziteta Roma Tre.

БУ НА МЕЂУНАРОДНОМ СЕМИНАРУ У РИМУ: Решење глобалних проблема зједничким акцијама

univerzitet u beogradu

- Jedan od glavnih izazova 21. veka je obezbeđivanje međunarodnog mira i stabilnog razvoja u svetlu nove globalne ravnoteže. Danas postoje problemi koji mogu biti rešeni samo akcijama na globalnom nivou, a novo strateško razmišljanje je jedini mogući pristup u rešavanju globalnih izazova i očuvanju javnih dobara. Ovo su poruke organizatora Međunarodnog seminara u Rimu, čiji je jedna od ciljeva i razvoj strategije koja će omogućiti stabilnu saradnju diplomatije, ekonomije i mirovnih snaga, na osnovama ekspertskog znanja i akademskih projekata.

Univerzitet u Beogradu predstavlja rektor prof. dr Vladan Đokić, i studenti Mateja Gavrilović, Zorana Martać i Sava Šebek sa Fakulteta političkih nauka.

- Otvoreno smo razgovarali o izazovima sa kojima se suočavamo, posebno na polju obrazovanja, uz poštovanje različitih konteksta iz kojih učesnici dolaze. Nužnost ovakvih susreta je jasna, i oni su samo početak naše saradnje. Razmenjujemo iskustva i postavljamo temelje budućih odnosa među univerzitetima, a nepodeljeno pozitivan utisak sa Međunarodnog seminara u Rimu nosimo i naši studenti i ja - istakao je rektor Đokić koji je govorio na panelu “Mirovni procesi i saradnja univerziteta”.

Na skupu učestvuju visoki predstavnici Ujedinjenih nacija, OEBS-a, Vlade Republike Italije, Evropske komisije, Univerziteta u Beogradu, Sarajevu, Damasku, Libanu, Palestini, Izraelu i Italiji. Zbog oružanog sukoba u Izraelu, deo učesnika iz Palestine i Izraela otkazao je dolazak u Rim i obratio se skupu onlajn. Naredne godine jedan od sastanaka u okviru projekta biće održan u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)