ANALIZA NA BIOLOŠKOM FAKULTETU: Skrinig na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) kod beba obavezan od 14. septembra

B.B.

11. 09. 2023. u 19:48

ANALIZA uzoraka skrininga na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), koji je će od 14. septembra biti obavezan za svu novorođenu decu u svim porodilištima u Srbiji, radiće na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

АНАЛИЗА НА БИОЛОШКОМ ФАКУЛТЕТУ: Скриниг на спиналну мишићну атрофију  (СМА) код беба обавезан од 14. септембра

Foto Shutterstock

Stručnjaci u Centru za humanu molekularnu genetiku Biloškog fakulteta imaju višedecenijsko iskustvo u molekularno-genetičkoj dijagnostici retkih bolesti, pre svega neuromišićnih i neurodegenerativnih, kao i adekvatno obrazovane zaposlene za obavljanje ovog značajnog skrininga. Cilj uvođenja ispitvanja odmah po rođenju jeste rana dijagnostika u presimptomskoj fazi teške bolesti, koja je od suštinskog značaja za ishod lečenja SMA.

Nacionalni neonatalni skrining je rezultat Studije izvodljivosti neonatalnog skrininga za SMA, tokom koje je u Centru za humanu molekularnu genetiku testirano skoro 11.000 beba. Učesnici studije bili su i Univerzitetska dečja klinika u Tiršovoj, GAK Narodni front, porodilište Kliničkog centra u Kragujevcu i udruženje pacijenata SMA Srbija, a rukovodilac studije je dr Miloš Brkušanin.

Kod tek rođenih beba, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, obavezni skrining radi se za još tri bolesti: fenilketonuriju, hipotireozu i cističnu fibrozu, u kojima takođe učestvuju eksperti Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici