ĐACI MOGU DA SE VRATE U ŠKOLU NA VRAČARU: Obnovljen deo "Ribnikara"

Lj.B.

31. 08. 2023. u 10:48

UČENICI OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojoj je učenik Kosta K. ubio devetoro đaka i čuvara, sutra će krenuti u obnovljeni deo ove obrazovne ustanove u koji se ulazi iz Ulice Svatozara Markovića, dok će deo zgrade sa ulazom iz Ulice kralja Milutina, u kojem je počinjen masakr, ove školske godine ostati - zatvoren.

ЂАЦИ МОГУ ДА СЕ ВРАТЕ У ШКОЛУ НА ВРАЧАРУ:  Обновљен део Рибникара

D.Matović

Da neće biti odstupanja od planova za obnovu dela "Ribnikara" potvrdio je i ministar za javna ulagnja Marko Blagojević.

- Radovi na renoviranju objekta Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", ugovoreni i započeti tokom jula, biće završeni do 1. septembra - rekao je juče Blagojević. - Sve najavljeno, dogovoreno i započeto biće završeno, a radi se o renoviranju enterijera dela škole čiji je ulaz iz Ulice Svetozara Markovića. Đaci će, kao što je bio najavljeno i obećano, školsku godinu započeti u pristojnom i čistom. I fasada će biti završena u prvim danima septembra, a sala za fizičko 1. oktobra kada počinje i sezona nastave fizičkog u zatvorenom.

Blagojević je podsetio da je čitav objekat pre tragedije bio predviđen za kompletnu rekonstrukciju, ali da su se planovi promenili, zbog čega su se upustili samo u sanaciju i adaptaciju enterijera dela školskog objekta.

- Planiranje malo kompleksnijih intervencija će biti moguće tek kada bude gotov plan koncepta i izgleda memorijalnog centra - rekao je ministar.

Blagojević dodaje da je naknadno na zahtev i saveta roditelja i same škole, ugovorena obnova fasade tog dela škole, kao i rekonstukcija krova i dve sale za fizičko.

Prema njegovim rečima, škola je bila u veoma lošem stanju i nije bez razloga spreman projekat kompletne rekonstrukcije celog školskog kompleksa.

- S obzirom na to da je doneta odluka da se čitava funkcija škole preseli u deo objekta, da se sva deca iz svih odeljenja premeste u taj deo škole, odlučeno je da se uradi, ne komplenta rekonstrukcija, već adaptacija i sanacija kako bi deca mogla da se vrate u čist i pristojan prostor - kazao je on.

A kada će ceo obejkat biti kompletno renoviran zavisiće od toga kakav će biti izgled memorijala koji će svakako biti napravljen u delu škole čiji je ulaz iz Ulice kralja Milutina.

- Tek kada bude gotov plan koji se tiče koncepta i izgleda memorijala, moći ćemo da se upustimo u planiranje malo kompleksnijih intervencija - ističe on.

Blagojević je podsetio da je ugovorom predviđena isplata 18 miliona dinara za radove ugovorene početkom jula.

Kostu prepisuju u "Hercog"

Pravo na školovanje neće biti uskraćeno ni Kosti K. On će obrazovanje nastaviti u OŠ "Dr Dragan Hercog" koja se bavi obrazovanjem dece na bolničkom lečenju. Nakon što je isključen iz "Ribnikara", počela je procedura prepisivanja u drugu školu. A da li je taj posao završen, u školi juče nisu želeli da kažu.

- Njegov prelazak iz "Ribnikara" u školu "Dr Dragan Hercog" je proceduralna stvar koju rešavaju ove dve obrazovne ustanove i nema veze sa Ministarstvom. Nas samo škola obavesti da je neko dete prepisano - rekla nam je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)