SEĆANJE NA AKADEMIKA: Svečana akademija u SANU povodom 125 godina od rođenja profesora Stefana Đelinea

B.B.

19. 06. 2023. u 12:08

U SRPSKOJ akademiji nauka i umetnosti u sredu, 21. juna, od 10 sati, biće održana Svečana akademija posvećena obeležavanju 125 godina od rođenja dopisnog člana SANU Stefana Đelinea.

СЕЋАЊЕ НА АКАДЕМИКА: Свечана академија у САНУ поводом 125 година од рођења професора Стефана Ђелинеа

Foto: Biološki fakultet

Profesor Đelineo bio je čuveni fiziolog i profesor Univerziteta u Beogradu. Biološke nauke studirao je u Beogradu, Lajpcigu i Beču. Diplomirao je 1928. godine, a već 1929. počinje da radi u Zoološkom zavodu Filozofskog fakulteta u Beogradu (današnji Biološki fakultet), gde je 1931. izabran u zvanje asistenta. Doktorsku disertaciju "Prilagođavanje termogeneze na toplotnu sredinu" odbranio je 1932. godine, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, pod mentorstvom akademika Ivana Đaje. Na istom fakultetu 1937. godine izabran je u zvanje docenta za naučnu oblast fiziologije.

Tokom Drugog svetskog rata bio je zatočen u logoru na Banjici. Nakon oslobođenja vraća se profesuri i 1945. godine dobija zvanje redovnog profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a godinu dana kasnije i na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nakon osnivanja Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, postaje deo nastavnog kadra Odseka za biologiju. Za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije izabran je 1946. Bio je član Odeljenja prirodnih nauka, a kasnije i Odeljenja medicinskih nauka. Osnivač je i prvi direktor Instituta za ishranu naroda, koji je danas deo Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu.

U svom naučnom radu profesor Đelineo najviše se bavio istraživanjem termoregulacije i bioenergetike. Njegova komparativno-fiziološka i ontogenetska istraživanja predstavljaju temelje proučavanja evolucione fiziologije na prostoru Balkana. Objavio je više od 120 naučnih i stručnih radova i uveo proučavanje uporedne fiziologije na beogradskom univerzitetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave