RŠUM I JASMINKA U TRCI ZA "ASTRID": Srpski pisci za decu kandidati za prestižnu Svetsku književnu nagradu

M. N. M.

21. 05. 2021. u 12:25

KANDIDATI Biblioteke grada Beograda za prestižnu književnu nagradu "Astrid Lindgren 2022" i ove godine su naši popularni pisci za decu i mlade, Jasminka Petrović i Ljubivoje Ršumović.

РШУМ И ЈАСМИНКА У ТРЦИ ЗА АСТРИД: Српски писци за децу кандидати за престижну Светску књижевну награду

Popularna Jasminka Petrović na Sajmu knjiga , Foto Z. Jovanović

Nominacija za najveću međunarodnu literarna nagradu u oblasti književnosti za decu, koju je 2002. godine osnovala švedska vlada u znak sećanja na Astrid Lindgren, autorku kultnog dela "Pipi Duga Čarapa", bez sumnje je obradovala i dvojac omiljenih domaćih autora, premda su oboje za svoje stvaralaštvo već ovenčani brojnim prestižnim priznanjima.

- Astrid Lindgren je spisateljica koja je promenila tok dečje književnosti sa svojom čuvenom Pipi, i naravno da mi znači što me ponovo predlažu za nagradu koja nosi njeno ime, pritom znanu i kao "mali Nobel" što je svojevrsna potvrda značaja dečje književnosti na svetskom nivou - veli Jasminka Petrović, koju je BGB kandidovala i ranije, poslednji put prošle godine kada je zbog pandemije sve ostalo prilično neprimećeno.

Ljubivoje Ršumović, Foto K. Mihajlović

Za legendarnog Ršuma, verovatno najpoznatijeg, najvoljenijeg i najčitanijeg našeg pesnika i proznog pisca za male i mlade čitaoce, ovo je takođe tek jedna od mnogih nominacija u nizu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima