NA AUKCIJU- IZ KOLEKCIJE CARA FRANCA JOZEFA: Još dva dela Paje Jovanovića ponovo u ponudi bečkog "Doroteuma" (FOTO)

M. KRALj

20. 05. 2021. u 15:30

NA aukciji dela umetnika iz 19. veka čuvene bečke kuće "Doroteum", planiranoj za 7. jun ove godine, naći će se dva platna Paje Jovanovića (1859-1957), iz njegove orijentalne faze.

НА АУКЦИЈУ- ИЗ КОЛЕКЦИЈЕ ЦАРА ФРАНЦА ЈОЗЕФА: Још два дела Паје Јовановића поново у понуди бечког Доротеума (ФОТО)

Foto: Printskrin/"Doroteum"

Reč je o slikama "Stražar", dimenzija 70 puta 60 centimenara, kao i još jednom ulju na platnu, znatno manjih dimenzija, 16 puta 12 centimetara, nazvanom "Albanski ratnik".

U "Doroteumu", koji je u oktobru 2019. prodao Jovanovićevu "Prosidbu" za 125.300 evra, a osam godina pre toga "Sokolara" za 104.000 evra, procenili su "Stražara" između 20.000 i 30.000 evra, a "Albanskog ratnika" između 12.000 i 16.000 evra, što je za delo tako malih dimenzija prilično velika cifra, prema mišljenju istoričara umetnosti Nikole Kusovca, dobrog poznavaoca Jovanovićevog opusa.

Kuriozitet tog malenog platna je verovatno i u tome što je prvobitno bilo u kolekciji austorugarskog cara Franca Jozefa Prvog (1830-1916), a nasledila ga je njegova ćerka nadvojvotkinja Mari-Valeri (1868-1957). Slika je potom pripala njenom mužu, pa njegovoj drugoj supruzi, a danas se nalazi u jednoj privatnoj austrijskoj zbirci. Inače, izlagana je 1901. godine na 28. godišnjoj izložbi održanoj u Kunstlerhausu u Beču.

- To vlasničko poreklo ne bi trebalo da čudi, jer je naš slikar prvu stipendiju dobio upravo od Franca Jozefa - ističe Kusovac. - Posle portreta kralja Aleksandra, kojih je uradio dvadesetak, austrijski car je najportretisaniji vladar u njegovom opusu. Slikao ga je 16, 17 puta.

Prema Kusovčevom mišljenju, manje platno, koje najverovatnije pripada najranijim Jovanovićevim radovima, i u umetničkom smislu je pravi biser:

- S obzirom na to da je reč o minijaturi, njegova početna cena je prilično "jaka", ali zavređuje svaki dinar koji će neko u njega uložiti. Druga slika, većih dimenzija, procenjena je na veću sumu, jer se i na umetničkim aukcijama "prodaje na metar". Ona je malo dosadna, takvih je radova napravio više. Ima i uspešnijih stražara, poput jednog Crnogorca koji čuva manastir, a koji je u jednoj našoj privatnoj kolekciji - zaključuje Kusovac.

NAJSKUPLjA "DVA BAŠIBOZUKA"

OD svih naših likovnih stvaralaca, upravo slike Paje Jovanovića najbolje prolaze na aukcijama u svetu. Do sada su najveću cenu postigla "Dva bašibozuka pred kapijom" iz 1887-1888. godine, urađena tehnikom ulja na drvetu, formata 46 puta 35 centimetra. Početna cena na aukciji orijentalista u aukcijskoj kući "Sotbi" u Londonu, 2018. godine, bila je 100.000 funti, a prodata je za 465.000 funti, odnosno 530.000 evra.

Vlasničko poreklo "Albanskog ratnika", smatra i Petar Petrović, viši kustos Narodnog muzeja i autor Jovanovićevog "katalog-rezonea", a na čije se mišljenje pozivaju i u "Doroteumu", kada je reč o autentičnosti oba ponuđena dela, jeste ono što ga izdvaja.

- Oba dela su tipična za radove koje je Jovanović stvarao u mlađim godinama - kaže Petrović za naš list. - Očekujem da će biti interesovanja za oba rada, ali je teško predvideti kako će teći aukcija. To nismo mogli ni pre dve godine, kada je Jovanovićeva "Prosidba" postigla tako visoku cenu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)