DIGITALNO PUTOVANJE KROZ SEĆANJE: Laureat jesenje izložbe, Nemanja Lađević, predstavio se u galeriji ULUS u Knez Mihailovoj

M. KRALJ

17. 05. 2021. u 11:21

PREMA tradiciji koja nalaže da se dobitnik nagrade na Jesenjoj izložbi predstavi samostalnom izložbom, prošlogodišnji laurat Nemanja Lađević, prikazao je postavku pod nazivom "Zažmuri se na jedno oko", u Galeriji ULUS-a, u Knez Mihailovoj.

ДИГИТАЛНО ПУТОВАЊЕ КРОЗ СЕЋАЊЕ: Лауреат јесење изложбе, Немања Лађевић, представио се у галерији УЛУС у Кнез Михаиловој

Foto ULUS

Reč je o tri video-instalacije, koje svaka za sebe predstavljaju putovanje kroz memoriju. Kako umetnik kaže, to su pokušaji da se ponovo prožive određeni događaji ili čitavi periodi.

- Skoro svaka fotografija danas, pored sirovog vizuelnog materijala, sadrži i informacije o vremenu, lokaciji, tehničkim parametrima ekspozicije, kao i samom sadržaju kadra, koji se softverski analizira da bi se detektovali motivi, pa čak i identitet fotografisanih ljudi - objašnjava Lađević.

KAKO KREIRAMO ISTORIJU

ROĐEN u Beogradu 1984. godine, Lađević je diplomirao vajarstvo na FLU, u klasi Mrđana Bajića, a usavršavanje nastavio na Univerzitetu Sint Lukas u Briselu. Izlagao je trinaest puta samostalno i učestvovao na preko pedeset grupnih izložbi. Za svoje video-instalacije koristi različite arhive snimaka, a kroz njihovo komponovanje istražuje uticaj savremenih sredstava komunikacije na pouzdanost procesa kreiranja narativa i istorije.

- Sve te dodatne informacije olakšavaju pretraživanje i grupisanje fotografija, njihovo međusobno dovođenje u vezu po nekom kriterijumu pretrage. Jedna od mogućnosti koja je postala masovno dostupna jeste da se kroz analizu sadržaja nekoliko fotografija istog objekta, rekonstruiše oblik samog objekta. Taj postupak se naziva fotogrametrija i spada u metode 3D skeniranja.

Za ovog autora ti 3D skenovi su metafora za savremene tehnoške tendencije:

- Umesto duha trenutka, oni predstavljaju šuplje ljušture objekata, što odslikava utopijski aspekt nastojanja da se sačuva, vrati, ponovo proživi momenat koji je zabeležen. Umesto da omoguće trajanje, oni demonstriraju urušavanje,  zaključuje umetnik.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)