ROD SLAVI JEZIK I PISMO: Počela velika kulturna svetkovina u Vukovom Tršiću

V.Mitrić

21. 04. 2021. u 08:07

U MUZEJU jezika i pisma u Tršiću, u organizaciji Centra za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici, u okkiru ovogodišnje kulturne svetkovine "Dani Muzeja jezika i pisma" otvorena je izložba "Pisanje, štampanje, digitalizacija – promene zajednica i zamišljanja", autorke Ane Čugurović, kustosa etnologa–antropologa u Centru za kulturu.

РОД СЛАВИ ЈЕЗИК И ПИСМО: Почела велика културна светковина у Вуковом Тршићу

Foto: V. Mitrić

Autorka izložbe izdvojila je ove tri prekretnice u istoriji vezane za jezik koje su promenile celokupno društvo i na različite načine širile zajedništvo stvarajući nove i drugačije veze među ljudima i utičući kako na njihova sećanja i planove, tako i na njihovo poimanje vremena i blizine. Ove promene utiču i na svakog od nas pojedinačno i različito usmeravaju naša zamišljanja.

 - Izložba je postavljena kao povod za otvaranje razgovora sa autorima koji su proučavali ove teme -kaže Ana Čugurović. - U njoj su mozaički predstavljeni njihovi zaključci o mogućim vrstama uticaja i veza zajednica i ovih pronalazaka.

Programi ove manifestacije, u Vukovom rodnom selu, nastavljaju se danas.Povodom 10 godina postojanja Muzeja jezika i pisma u Tršiću i 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću, biće organizovano onlajn predavanje o kratkim govornim formama u delu "Znakovi pored puta" Ive Andrića, profesora emeritusa dr Ljiljane Pešikan-Ljuštanović. Predavanje će se biti održano putem Zum (Zoom) platforme.

Pristupni link preko kog će svi zainteresovani moći da se uključe i prisustvuju predavanju biće objavljen na Fejsbuk stranici Centra za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti