MALIM KORACIMA POSTIŽU SE DALJINE: Reditelj Boris Liješević, dobitnik Nagrade grada Beograda za predstavu "Čitač"

V. STRUGAR

19. 04. 2021. u 12:18

DOBITNIK Nagrade grada Beograda "Despot Stefan Lazarović" za pozorišno stvaralaštvo u 2020. godini je reditelj Boris Liješević - za postavku predstave "Čitač" na sceni Beogradskog dramskog. Umetnik osobenog rukopisa, podjednako darovit i za dokumentarni i dramski teatar, ovim povodom za naš list kaže:

МАЛИМ КОРАЦИМА ПОСТИЖУ СЕ ДАЉИНЕ: Редитељ Борис Лијешевић, добитник Награде града Београда за представу Читач

Boris Liješević / Foto Tanjug

- Srećan sam, nagrada Grada Beograda je važna stvar za mene, ali i za pozorište i našu predstavu. Ne pripada samo meni već celoj ekipi koja je radila: Fedoru, Janji, Dragani, Stefanu, Miri, Bodi, Milici, Marku, Ivanu, Mileni, Jadranki, Mariji, Olji, Biljani i Jugu koji se nije dvoumio ni sekunde kada sam rekao da bih radio naslov "Čitač". Svaka moja nagrada pripada, pre svega, mojoj porodici - Jeleni i deci Dušanu i Pavlu, koji me na odlasku uvek zadržavaju i ubeđuju da ne idem na probu nego da ostanem da se igramo.

Poznati reditelj, inače najmlađi profesor glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, sa još jednom akademskom diplomom (završio je i književnost), osvojio je do sada dvadesetak profesionalnih priznanja. Između ostalih, nagradu "Bojan Stupica", Gran pri "Mira Trailović", dve Sterijine nagrade i "Zlatnog ćurana". Predstava "Čitač" premijerno je izvedena u oktobru prošle godine, a u "Novostima" je izašla kritika sa ocenom da se "u harmoniji emocija i činjenica kojima Liješević, reditelj retkog senzibiliteta i osećaja za dramsko, potpuno vlada, stvorila jedna velika predstava".

Reditelj podseća da je predstava nastajala tokom prvog talasa pandemije, "kada se svet pretvarao u novo stratište i zgarište":

- Prekinuli smo rad 17. maja usled vanrednog stanja i nastavili ga preko grupnih viber-poziva. Radili smo kao da je premijera sutra, a da zapravo nismo ni znali da li ćemo nastaviti. Smejali smo se, razgovarali, čitali, tumačili, igrali, glumili. Svako u svoja četiri zida. Izolaciju koja nas je pritiskala ispunjavali smo kreativnošću i smislom. "Čitač" je unosio smisao u naše živote. Kao što Mihael Berg unosi smisao u Hanin život u zatvoru. I kao što Hana unosi smisao u Mihaelov život. Pronalazi smisao u posvećenosti drugoj osobi, u tome da nekome olakšavaš život. Smisao da si za nekoga tu kad mu je to potrebno. Da pomogneš da napravi neki mali korak - jer se malim koracima postižu daljine.

Naš sagovornik naglašava da je svaka njihova onlajn proba bila bila mali korak, mali tračak smisla u sumornim i teškim danima. Oni su svedočili da se može raditi i stvarati uprkos vanrednom stanju i pandemiji:

- Kada se okupe ljudi koji žele da rade, to ništa ne može zaustaviti. Kreativnost je sila jača od svega. Za dobru glumu ne postoje granice ni ograničenja. Ako si zaistad dobar, bićeš jednako dobar i na sceni i pred kamerom. Ali, i preko telefona. Talenat nije neki apstraktni nevidljivi kvalitet. Biti dobar u onome što radiš je pitanje stava prema životu i profesiji. Talenat koji te tera napred, koji ti ne da da skrštenih ruku čekaš bolja vremena. Talenat tera da menjaš vreme u kome živiš, da ga ispunjavaš njime. Talenat preobražava vreme, gradi civilizaciju.

PREISPITIVANjE PROŠLOSTI

- "ČITAČ" se dogodio na uzletu u ovo novo Periklovo zlatno doba u BDP. Ali i na zgarištu ratova, zločina, tabua, krivice, besa, mržnje, netrpeljivosti. Predstava preispituje prošlost, odnos mlade generacije prema ratovima i zločinima za koje osećaju i nose krivicu, iako nisu bili ni rođeni kada se to događalo. Ali zato pitaju roditelje: "Gde ste vi bili? Šta ste radili? Zašto ste dozvolili? Zašto se niste bunili? Zašto mi nosimo krivicu?" - ističe Liješević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a