DODELA VUKOVIH NAGRADA: Gojković - "Nosioci najznačajnije ličnosti našeg kulturnog života" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

25. 02. 2021. u 13:21

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je danas na svečanoj dodeli Vukove nagrade da Ministarstvo prepoznaje značaj ovog priznanja i njegovog doprinosa vrednovanju dostignuća iz našeg stvaralaštva, negovanja tradicije i predstavljanja srpske kulture u svetu, jer da bi bilo rezultata i postignuća, neophodni su čvrsti temelji.

ДОДЕЛА ВУКОВИХ НАГРАДА: Гојковић - Носиоци најзначајније личности нашег културног живота (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Z. Knežević

- Svesno toga, Ministarstvo kulture i informisanja čvrsto je opredeljeno ka osnaživanju oblasti kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva, kao dve žile kucavice svake kulture - rekla je ministarka i podvukla da bez uzajamnog prožimanja dva elementa: čuvanja baštine i tradicije i ulaganja u sadašnjost i samim tim u budućnost, nema ni jake države ni srećnog društva.

Dobitnici 57. Vukove nagrade su akademski slikar Miladin Mikan Aničić, istoričarka književnosti Zlata Bojovicć, akademska slikarka Ljiljana Bursać, teatrolog i filmolog Zoran Đerić, muzikolog i muzički kritičar Gordana Krajačić.

Među laureatima za 2020. godinu su i istoričar književnosti Nebojša Kuzmanović, glumica Vjera Mujović, kompozitor i muzički pedagog Nemanja Savić, naučni radnik Svetomir Stamenković i književnik Slobodan Stanišić.

Dobitnici Izuzetne Vukove nagrade su Gradska biblioteka Novi Sad, Karić fondacija i Međuopštinski istorijski arhiv Čačak.

Povelju su dobili urednica u RTS -u Jasmina Nikitović Stojčić i publicista Milijan Stojanić.

Gojković je podsetila da nema mnogo nagrada koje imaju ovako dugu tradiciju i čiji su nosioci najznačajnije ličnosti našeg kulturnog života.

- Činjenica da su Vukovu nagradu poneli velikani srpske kulture kao što su naš nobelovac Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Vasko Popa, Dobrica Ćosić i mnogi drugi, predstavlja veliku čast kako za prethodne tako i za ovogodišnje dobitnike. Ujedno, daje podstrek za budući rad, ali sobom nosi i nemalu dozu odgovornosti u daljem stvaranju - rekla je Gojković u Predsedništvu Srbije.

Ministarka je istakla da Ministarstvo aktivno radi na decentralizaciji kulturnog života, i na jačanju kulturne diplomatije jer je među današnjim i ranijim dobitnicima Vukove nagrade veliki broj onih koji su stvarali i živeli u manjim sredinama, kao i umetnika koji su postigli veliki uspeh i širom sveta.

- Ukoliko želi da ima visoke domete, kulturna scena ne sme da bude ni rob pseudoelite, niti treba da bude usmerena isključivo na domaću publiku. Kultura mora da pripada svima, a kvalitetni kulturni sadržaji su najefikasniji put za bolju sliku o našoj zemlji u međunarodnim okvirima - istakla je ona.

Ovom prilikom naglasila je još jedan jako bitan pravac razvoja naše kulture, a to je uvođenje umetnosti i kulturnih sadržaja u škole, imajući u vidu da je obrazovanje jedna od ključnih uloga ustanova kulture.

 

Gojković je rekla da biti na tragu Vuka Karadžića, i truditi se, onoliko koliko je to moguće, da se svojim delom dopre do prestola srpske kulture i nauke, gde pored Vuka stoluju Dositej, Njegoš, Andrić, Tesla, Pupin i Milanković, zadatak je i dobitnika današnjih priznanja i mladih generacija koje tek stupaju na scenu.

- Možda to sada zvuči nestvarno, ali ni kada je Vuk krenuo u svet iz svog malenog Tršića malo je verovatno da je iko mogao da pretpostavi koliko će njegov rad postati bitan za čitav srpski narod - podsetila je Gojković.

Ministarka je najsrdačnije čestitala svim ovogodišnjim dobitnicima i poručila im da su, ne samo nosioci vrednih priznanja već i nastavljači Vukovog dela, neimari naše kulture i čuvari naše kulturne baštine za buduće generacije i da moraju biti istovremeno i ponosni i svesni „vetra u leđa“ i podsticaja koje donosi ovo vredno priznanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade