MAJSTORSKI "MAUSART": Izložba u SKC povodom srpskog izdanja albuma koji je ilustrovao naš crtač Gradimir Smuđa

Marina Mirković

09. 02. 2021. u 12:33

STRIP album za decu "Mausart" je najnovije ostvarenje koje je kao scenarista potpisao Tjeri Žor, ilustrovao naš majstor iz Novog Sada Gradimir Smuđa, a sa francuskog jezika prevele, i za našu čitalačku publiku priredile, beogradske izdavačke kuće "Lokomotiva" i System Comics.

МАЈСТОРСКИ МАУСАРТ: Изложба у СКЦ поводом српског издања албума који је илустровао наш цртач Градимир Смуђа

Foto Privatna arhiva

Mausart sa porodicom živi u klaviru službenog dvorskog muzičara kralja Austrije, vuka Salijerija. Jednog jutra, Mausart shvati da je kuća prazna. Takva prilika se ne propušta, tako da skoči na dirke i počne da stvara čudesnu muziku... Međutim, ta muzika slučajno dođe do ušiju kralja i kraljice, koji traže još! Ako Salijeri želi da sačuva mesto na dvoru, moraće da se dokopa miša i primora ga da svira.., ali tako da njihova veličanstva ne posumnjaju u prevaru...

Foto Privatna arhiva

Sve ostalo o Mausartu, geniju iz uzbudljive priče, biće viđeno na izložbi u "Srećnoj galeriji" SKC od 11. do 22. februara, i u virtuelnoj formi foto-albuma na http://www.facebook.com/comicsfest.

Foto Privatna arhiva

Tjeri Žor je rođen u Briselu, a živi u Belgiji i u Parizu. Opčinjen stripom, postao je lovac na posvete još od jedanaeste godine i počeo je sa objavljivanjem fanzina i pre nego što je 1989. godine ušao u školu Saint-Luc. On i njegov brat 1984. postaju urednici u izdavačkoj kući Les Editions du Lion, koja objavljuje luksuzna izdanja Frankena i Hermana, a zatim i Tintina. Nakon bankrota 1987. u Briselu otvora galeriju knjiga, a nakon objavljivanja autobiografije, objavljene povodom deset godina njegovog delovanja kao vlasnika galerije, započeo je saradnju sa Gijem Dekurom. U martu 2003. postao je urednik u Editions Delcourt, a 2004. godine, postaje jedan od direktora. Danas je urednik mnogih uspešnih serijala kao što su "Legende", "Grimizna ruža", "Silaž" i "Kentaur". "Mausart" je njegov prvi profesionalni scenario.

Foto Privatna arhiva

Gradimir Smuđa rođen je u Novom Sadu, a tamo je najpre radio kao karikaturista u "Dnevniku". Diplomirao je na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti, a početkom osamdesetih odselio se u Švajcarsku, gde je za jednog galeristu radio egzaktne reprodukcije velikih majstora impresionizma. Potom odlazi u Italiju, trajno se nastanjuje u gradu Luka, poznatom po svetskom strip festivalu, i tamo crta svoj prvi strip o Van Gogu, a zatim i strip o drugom velikom impresionisti, Tluz-Lotreku, a sada je na red došao Mocart. Upravo ovim stripovima, doživeo je uspeh na najvećem strip festivalu u Angulemu, a time i svetsku slavu i prepoznatljivost.

Foto Privatna arhiva

Gradimir Smuđa dobitnik je specijalnog priznanja za doprinos srpskom stripu, no on jednako doprinosi svetskom stripu, baveći se njime u zemljama predvodnicama devete umetnosti. Sam je izjavio da smo, po crtačima poput Zorana Janjetova, Alekse Gajića, Rajka Miloševića Gere i drugih, stripska velesila koja preti da oduzme četvrtu poziciju Italijanima i nađe se na mestu odmah iza Francuske, Belgije i Španije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri