DNEVNIK ZABLUDA: Tanatopolis

Slobodan Maldini

09. 02. 2021. u 10:28

ZAJEDNO sa globalnim promenama, veliki gradovi menjaju svoju tradicionalno-istorijsku strukturu.

ДНЕВНИК ЗАБЛУДА:  Танатополис

Foto lična arhiva

Šire se, postaju sve veći, primaju enorman broj stanovnika, a gustina ljudske populacije u njima dostiže katastrofalne razmere. Opšte karakteristike savremenih urbanih aglomeracija su prenatrpanost i prenaseljenost, nastale kao posledica brutalne "korporativne gradnje" i doseljavanja miliona ubogih migranata iz devastiranih, osiromašenih krajeva. Život u haotičnim gradovima već danas je neizdrživo težak, komplikovan, stresan, a mnogi stanovnici urbanih džungla žele da iz njih pobegnu. Jer, budućnost velikih gradova nije svetla. Iscrpljenih i uništenih resursa neophodnih za život - zdrave vode, čistog vazduha, šuma i parkova - savremene metropole umiru, pretvarajući se u tanatopolise.

U eri "posthumanizma" u kojoj živimo, gradovi obolevaju. Ispod lažnog površinskog sjaja staklenih nebodera kriju se psihosocijalno patogeni, za život nepodnošljivi prostori, a mentalna agonija njihovih stanovnika vodi ih u stanje "opšteprihvaćene halucinacije". U tehnološki visokorazvijenim gradovima bliske budućnosti evoluiraće tri industrije: filmska, informatička i "brza isporuka pića i narkotika". Sveprisustvo računara istisnuće potrebu za neposrednim ljudskim kontaktom i radom u fabrikama, jer nove mašine proizvode daleko jeftinije i brže od čoveka. Bez života u "dobrovoljnom ropstvu" - stalnom pristupu informacijama, upotrebi interneta i TV-a, opstanak populacije neizlečivo zavisne od informatičke tehnologije, neće biti moguć.

Budućim tanatopolisima upravljaće korporativne države, u kojima će narod biti puko sredstvo, potrošači u gradu - tržištu organizovanom sa svrhom da služi toj polikorporaciji, privatnom političko-poslovnom organizmu za iskorišćavanje građana u svim aspektima života. Majka i otac, država - korporacija i Veliki Brat biće prisutni svuda, na svakom TV programu, internetu, dnevnoj štampi, ulazu u zgradu, uglu ulice, gradskoj saobraćajnici, povezani u jedno. Nije samo u domenu naučne fantastike predviđanje da će u bliskoj budućnosti mala grupa moćnika preoteti sve životne resurse - pravo na zdravlje: pijaću vodu, reke i jezera, šume i zelene oaze, čist vazduh, izvore energije, u gradovima trgove i ulice, saobraćaj i metro, obrazovanje, kulturu, komunalne službe, pa čak i zatvore i policiju.

Država korporacija upravljaće svim segmentima života. Ukalupljene svesti, bombardovani lažnim i ostalim vestima, svejedno, modifikovani kao biljke da budu poslušni, radno sposobni i nadasve potrošači svega što im se servira, bez države korporacije građani neće moći da opstanu. U tanatopolisu, "ubijenom" gradu mašini, ljudi budućnosti će postati bezlični duhovi. Samo retki i odlučni imaće snage da ga napuste i osnuju sela - ćelije ljudskih naselja budućnosti, oblikujući novu civilizaciju malobrojnih koji žive u saglasju sa prirodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave