PREMINULA DOBRA VILA SRPSKOG BALETA: Udruženje baletskih umetnika Srbije saopštilo da nas je napustila Milica Zajcev

Novosti online

08. 02. 2021. u 13:53

MILICA ZAJCEV (27.4.1934. Tuzla - 6.2.2021, Beograd) – kritičar i istoričar umetničke igre, dobra vila našeg baleta, preminula je, saopštilo je Udruženje baletskih umetnika Srbije. Ispraćaj će se održati 10.02.2021. na Novom groblju u 12:30.

ПРЕМИНУЛА ДОБРА ВИЛА СРПСКОГ БАЛЕТА: Удружење балетских уметника Србије саопштило да нас је напустила Милица Зајцев

Foto: Printskrin

Milica Zajcev je više od šest decenija beležila naše korake, uspone i padove jugoslovenskog, srpskog, beogradskog baleta, kao i alternativne, savremene scene – nova lica, nove zvezde i zvezdice, nove naslove, nove uloge, mlade koreografe, značajne jubileje, zapravo pratila je i beležila sve što (je) igra.

Bila je učenica Nine Kirsanove i Mileta Jovanovića, balerina Makedonskog narodnog teatra i baletski pedagog. Završila je Filozofski fakultet i od 1955. godine se posvetila pisanoj reči o Terpsihorinoj umetnosti. Bila je stalni kritičar listova Borba, Naša borba i Danas i saradnik gotovo svih časopisa s temom pozorišta u zemlji i regionu poput Pozorišnih novina, Pozorišta, Teatrona, Scene, Premijere, Zbornika Matice srpske. U časopisu za umetničku igru Orchestra bila je glavni urednik (1996-1998), stručni savetnik i član redakcije. Sarađivala je i sa internacionalnim baletskim časopisima, kao i na gotovo svim enciklopedijskim izdanjima bivše Jugoslavije kao autor članaka o umetničkoj igri. Milica Zajcev je igru uspela da dočara i približi i televizijskim gledaocima kao autor i voditelj TV serijala Na vrhovima prstiju, Iz istorije baleta, Baletske nade, Koreograf i Igra što život znači, ali i da ovu umetnost plasira u radijski etar kao autor radio serija Slušamo balet i Beogradski koreografi.

Milica Zajcev je pisala o premijerama, gostovanjima, klasičnom, savremenom baletu i alternativnoj sceni - i umetnicima koji su obeležili domaće stvaralaštvo. Autor je preko deset knjiga o umetničkoj igri: Otkrivamo tajne baleta, Igra što život znači I, II, III, Svet igre u Beogradu – strani gosti na beogradskoj baletskoj sceni 1955–1997, Igra odraz vremena sadašnjeg – hronika događanja na alternativnim beogradskim plesnim scenama 1960– 2007, Igra slikana rečju – igračka hronika događanja na baletskoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1960– 2007, Dimitrije Parlić i domaći kompozitori...

Bila je čest učesnik kulturno-naučnih skupova s temom teatra, predstavljajući i zastupajući interese umetničke igre. Njeno polje delovanja je široko, a mišljenje uvažavano, pa je Milica Zajcev bila i predsednik saveta BITEF festivala, član Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu, član saveta baletske škole Lujo Davičo. Udruženje baletskih umetnika Srbije više puta je pozivalo u žirije nagrade Dimitrije Parlić i Festivala koreografskih minijatura (glavni žiri i žiri kritike), a bila je angažovana i kao deo Umetničkog saveta ovog udruženja.

Osim bogatog opusa i angažmana u ovoj oblasti Zajceva je radila kao saradnik, savetnik i samostalni savetnik u oblasti bibliotekarstva, novinarstva i međunarodne kulturne i informativne saradnje u organima savezne uprave. Penzionisana je nakon 35 godina rada u tadašnjem Saveznom sekretarijatu za inostrane poslove. Bila je član Udruženja baletskih umetnika Srbije, NUNS-a, Udruženja kritičara i teatrologa Srbije i Međunarodne federacije novinara, kao i beogradske sekcije CID UNESCO.

Jubileje povodom 50 i 60 godina profesionalnog rada Milica Zajcev obeležila je svečanostima u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.

Dobitnik je Sterijine nagrade za teatraologiju za knjigu Igra što život znači I, i to je jedina do sada dodljena nagrada za teatrolgiju iz oblasti umetničke igre.

Udruženje baletskih umetnika Srbije 2005. godine dodelilo joj je nagradu za životno delo, a 2006. plaketu za doprinos Festivalu koreografskih minijatura. Dodeljeno joj je i priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije. Dobitnica je srebrnjaka Narodnog pozorišta kao priznanja za predanu saradnju sa Pozorišnim novinama.

- Putujte, draga naša Miška i hvala Vam na svemu! Znamo da ćete nam slati vetar u leđa i s nebeskih visina, a mi Vas nećemo zaboraviti. Vaše, Udruženje baletskih umetnika Srbije - navidi se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju