SLIKA UTEMELJIVAČA NBS U AMBASADI U LONDONU: Otkupljen portret Mijatovića

M.A.K.

05. 02. 2021. u 18:17

PORTRET Čedomilja Mijatovića, jednog od prvih 16 akademika Srpske kraljevske akademije i njenog drugog predsednika, utemeljivača Narodne banke Srbije, šestostrukog srpskog ministra finansija, višestrukog ministra inostranih dela, i dugogodišnjeg poslanika Kraljevine Srbije u Ujedinjenom kraljevstvu, koji je ostavio neizbrisiv pečat i na britansko-srpske odnose, odnedavno krasi zdanje naše ambasade u Londonu.

СЛИКА УТЕМЕЉИВАЧА НБС У АМБАСАДИ У ЛОНДОНУ: Откупљен портрет Мијатовића

Ambasada Srbije u Londonu

Portret u gotovo u prirodnoj veličini, rad indijskog umetnika Džehangira Ardešira Lalkake(1884-1967)otkupio je i donirao amabasadi ugledni britanski advokat srpskog porekla Petar Orlić. Više decenija ova slika se nalazila kod Majkla Tavenora, starešine katedrale u Herfordu, koji ju je na poklon dobio od kćerke Čedomilja Mijatovića - Milice Prajor. Reč je o ćerki iz drugog braka, sa Engleskinjom Ejde Prajor, koja je skromno živela u predgrađu Londona, a Tavenor joj je pomagao kao sveštenik anglikanske crkve u Ilingu.

Zauzvrat mu je poklonila portret svog oca iz 1912. kodine. Inače, urna sa pepelom Čedomilja Mijatovića, koji je umro 1932. završila je u ambasadi Kraljevine Jugoslavije u Londonu tokom Drugog svetskog rata, ali je potom izgubljena, dok je njegov arhiv izgoreo u požaru u Londonu, pred Prvi svetski rat, pa je ova slika jedna od retkih sačuvanih svedočanstava iz njegovog života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a