PROŠIRENA KOLEKCIJA BEČKOG BELVEDEREA: Donacije u doba korone

M.A.K.

03. 02. 2021. u 17:05

ČUVENI bečki muzej "Belvedere" svoju vrednu kolekciju tokom protekle godine, koju je obeležila pandemija korona virusa, obogatio je donacijama i stalnim pozajmicama.

ПРОШИРЕНА КОЛЕКЦИЈА БЕЧКОГ БЕЛВЕДЕРЕА: Донације у доба короне

Lukas Schaller / Belvedere, Wien

Između ostalog, prema informacijama Kancelarije Grada Beča u Beogradu, bračni par Ingeborg i Volfgang Maurer donirao jeovom muzeju gotovo 800 predmeta iz perioda od kasnog Srednjeg veka do početka 20. veka. Među njima posebnu vrednost imaju dela baroknih umetnika Martina Johana Šmita i Johana Karla fon Reslfelda.

Iz kolekcije Karla Lasla, mađarsko-švajcarskog trgovca umetničkim delima, kolekcionara, psihoanalitičara, autora, njegov potomak na stalnu pozajmicu dao je "Belvedereu" kolekciju slika, crteža i skulptura mađarske avangarde. To su, između ostalih, dela Lasla Moholjija Nađa, Ane Lesnai, Lajoša Kašaka, Jožefa Čakija i drugih.

Zbirka Belvederea bogatija je i za delo Austrijanca Volfganga Palena, pripadnika Pariske nadrealističke grupe, pod nazivom "Nuage articul II", a reč je o kišobranu obloženom prirodnim sunđerom, koji je stigao u muzej kao stalna pozajmica iz jedne privatne kolekcije. A povodom izložbe "Herbert Brandl. Izložen slikarstvu. Poslednjih dvadeset godina", koja je otvorena početkom 2020. godine, umetnik je poklonio muzeju dva svoja pejzaža velikog formata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove