REFORMATOR, MINISTAR I KRALJEV GUVERNER: Negotinski Istorijski arhiv objavio „Dnevničke zapise generala Jovana Miškovića“ (FOTO)

S.M.JOVANOVIĆ

17. 01. 2021. u 20:55

ISTORIJSKI arhiv Negotin publikovao je “Dnevničke zapise generala Jovana Miškovića”.

РЕФОРМAТОР, МИНИСТАР И КРАЉЕВ ГУВЕРНЕР: Неготински Историјски архив објавио „Дневничке записе генерала Јована Мишковића“ (ФОТО)

Foto. Istorijski arhiv Negotina

Reč je o oficiru koji je obavljao sve komandne i druge dužnosti u vojsci, bio guverner maloletnom kralju Aleksandru Obrenoviću, ministar vojni, general srpske vojske, njen reformator i predsednik Srpske kraljevske akademije, ali i autor brojnih dela iz vojne geografije, taktike, vojne istorije i drugih naučnih oblasti.

-Dnevnici našeg istaknutog Negotinca, generala među akademicima i akademika među generalima, Jovana Miškovića, sadrže preko 6.000 rukom ispisanih listova, i kao takvi, kvalitativno i kvanitativno predstavljaju pravu riznicu kojom treba da se ponosi svaka nacija, a ponajviše naš Negotin. Ovom prilikom Arhiv u Negotinu, nakon tri godine stručnog priređivanja, izdaje ove rukopise u tri toma na gotovo 2.000 stranica, i kulturno dobro od izuzetnog značaja, koje je dugo vremena bilo u Arhivu Srpske akademije nauka i umetnosti, kao primaran istorijski izvor dokumenata od neprocenjive vrednosti, iznosi pred stručnu i širu čitalačku javnost - kaže urednik ovog izdanja, Nenad Vojinović, arhivski savetnik i direktor Istorijskog arhiva u Negotinu.

Generalove dnevničke zapise od 1865. do 1907. godine čiji je izdavač Istorijski arhiv u Negotinu, priredio je Aleksandar Savić. Urednik izdanja je Nenad Vojinović, a recenzent profesor dr Suzana Rajić, šef katedre za istoriju na Filosofskom fakultetu u Beogradu.

-Reč je o prvorazrednom istorijskom izvoru, a koji se odnosi na kulturnu, društvenu, vojnu i političku istoriju Srbije druge polovine 19. i početka 20. veka. Imajući u vidu mnogobrojne vojne i državničke aktivnosti, te značajnu društvenu i naučnu angažovanost generala Miškovića, nema sumnje da njegovi dnevnički zapisi koje je vodio više decenija predstavljaju kulturno dobro izuzetne važnosti - navodi prof. dr Suzana Rajić u recenziji ovog izdanja.

Foto: S. M. Jovanović

Nenad Vojinović

Najnovije izdanje Istorijskog arhiva u Negotinu finansijski je pomoglo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, a njegova promocija, navodi Vojinović, biće upriličena čim se za to steknu uslovi i to u Negotinu i najverovatnije u Kasarni “Jovan Mišković” u Beogradu.

KNjIGA SEĆANjA

Negotinski i Arhiv u Užicu publikovali su nedavno i knjigu “Sećanja Srdana Novakovića”, priređivača mr Maje Nikolove i dr Aleksandra V. Savića iz Fonda ovog učitelja, upravitelja škola i školskog nadzornika u negotinskom, kladovskom, ivanjičkom kraju, ali i u Beogradu, Nišu, Podunavskom okrugu i Gročanskom srezu koji se čuva u beogradskom Pedagoškom muzeju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!