ŽIRI JEDNOGLASNO DONEO ODLUKU: Nagrada "Nebojša Devetak" dodeljena Ivanu Laloviću

V.K.

01. 12. 2020. u 21:05

NAGRADU "Nebojša Devetak" za najbolji prilog objavljen u časopisu "Trag" za 2019. godinu dobio je pesnik iz Beograda Ivan Lalović, saopšteno je iz Narodne biblioteke "Danilo Kiš".

ЖИРИ ЈЕДНОГЛАСНО ДОНЕО ОДЛУКУ: Награда Небојша Деветак додељена Ивану Лаловићу

Foto: V.K.

Žiri u sastavu: prof. dr Saša Radojčić, (predsednik), Đorđo Sladoje i Branislav Zubović, na sednici održanoj 1. decembra jednoglasno je doneo odluku da nagradu 'Nebojša Devetak' dodeli Ivanu Laloviću, pesniku iz Beograda, za najbolji ciklus pesama objavljen u 60. broju časopisa 'Trag'. Nagrada koja podrazumeva plaketu i novčani iznos od 50.000 dinara, biće dodeljena na Dan biblioteke 'Danilo Kiš', 22. februara 2021. godine", navodi se u saopštenju.

Njegovi plemenici u Crnoj Gori raduju se ovom velikom Ivanovom uspehu, posebno u nikšićkom kraju, gde sa nestrpljenjem čekaju njegov dolazak i promociju nagrađenog dela.

- Poezija Ivana Lalovića poseduje jedan kvalitet kojim se izdvaja i prekoračuje današnje pesničke standarde – ona je izuzetno komunikativna, ona dopušta čitaocu da prati njen smisao, ne postavljajući mu zamke niti veštačke prepreke. Pesnik je ovaj kvalitet svojevremeno potvrdio čitanjem svojih stihova u jednom zatvoru! Pri tome, čitljivost i otvorenost značenja Lalovićeve pesme nisu plaćene pojednostavljivanjem zahteva na oblikovnom ili simboličkom planu. U nagrađenim pesmama, gipki slobodni stih nosi kompleksne, socijalno osetljive predstave, kao u pesmi koja polazi od primećene kapi krvi na pločniku, a sposoban je i za najviše uzlete, kao u antologijskoj pesmi Lestve, koja ironijski tretira večnu čovekovu želju za samousavršavanjem, navodi se u saopštenju žirija.

Ivan Lalović je rođen 1975. godine u Beogradu. Diplomirao i završio postdiplomske studije na beogradskom Pravnom fakultetu. Objavio je trinaest zbirki poezije. Za svoje stvaralaštvo dobio je sledeće nagrade: "Stražilovo", "Ravaničanin", "Srpsko pero", "Zlatni Orfej", "Pečat varoši sremskokarlovačke", "Đurin šešir"....

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja