ŽIRI JEDNOGLASNO DONEO ODLUKU: Nagrada "Nebojša Devetak" dodeljena Ivanu Laloviću

V.K.

01. 12. 2020. u 21:05

ЖИРИ ЈЕДНОГЛАСНО ДОНЕО ОДЛУКУ: Награда Небојша Деветак додељена Ивану Лаловићу

Foto: V.K.

NAGRADU "Nebojša Devetak" za najbolji prilog objavljen u časopisu "Trag" za 2019. godinu dobio je pesnik iz Beograda Ivan Lalović, saopšteno je iz Narodne biblioteke "Danilo Kiš".

Žiri u sastavu: prof. dr Saša Radojčić, (predsednik), Đorđo Sladoje i Branislav Zubović, na sednici održanoj 1. decembra jednoglasno je doneo odluku da nagradu 'Nebojša Devetak' dodeli Ivanu Laloviću, pesniku iz Beograda, za najbolji ciklus pesama objavljen u 60. broju časopisa 'Trag'. Nagrada koja podrazumeva plaketu i novčani iznos od 50.000 dinara, biće dodeljena na Dan biblioteke 'Danilo Kiš', 22. februara 2021. godine", navodi se u saopštenju.

Njegovi plemenici u Crnoj Gori raduju se ovom velikom Ivanovom uspehu, posebno u nikšićkom kraju, gde sa nestrpljenjem čekaju njegov dolazak i promociju nagrađenog dela.

- Poezija Ivana Lalovića poseduje jedan kvalitet kojim se izdvaja i prekoračuje današnje pesničke standarde – ona je izuzetno komunikativna, ona dopušta čitaocu da prati njen smisao, ne postavljajući mu zamke niti veštačke prepreke. Pesnik je ovaj kvalitet svojevremeno potvrdio čitanjem svojih stihova u jednom zatvoru! Pri tome, čitljivost i otvorenost značenja Lalovićeve pesme nisu plaćene pojednostavljivanjem zahteva na oblikovnom ili simboličkom planu. U nagrađenim pesmama, gipki slobodni stih nosi kompleksne, socijalno osetljive predstave, kao u pesmi koja polazi od primećene kapi krvi na pločniku, a sposoban je i za najviše uzlete, kao u antologijskoj pesmi Lestve, koja ironijski tretira večnu čovekovu želju za samousavršavanjem, navodi se u saopštenju žirija.

Ivan Lalović je rođen 1975. godine u Beogradu. Diplomirao i završio postdiplomske studije na beogradskom Pravnom fakultetu. Objavio je trinaest zbirki poezije. Za svoje stvaralaštvo dobio je sledeće nagrade: "Stražilovo", "Ravaničanin", "Srpsko pero", "Zlatni Orfej", "Pečat varoši sremskokarlovačke", "Đurin šešir"....

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)