SNIMA SE FILM O POGIBIJI GARDISTA: Tragedija iz Topčidera na velikom platnu

Ana Popadić

17. 11. 2020. u 12:08

PODRŠKU Filmskog centra Srbije dobilo je pet dugometražnih igranih filmova, među kojima je najviše novca, 32 miliona dinara, izdvojeno za film o Marku Kraljeviću, u režiji Dejana Zečevića i sa Milanom Marićem u naslovnoj ulozi.

СНИМА СЕ ФИЛМ О ПОГИБИЈИ ГАРДИСТА: Трагедија из Топчидера на великом платну

Foto N. Fifić

Komisija FCS, kojom je predsedavao Darko Bajić, a čiji su članovi bili Biljana Srbljanović, Srdan Golubović, Svetozar Cvetković i Vladimir Vasiljević, dodelila je 18 miliona dinara za "Rupu u ogradi" Zorana Amara u čijem fokusu je slučaj do danas nerešenog ubistva gardista na Topčideru. Novac su dobili i Vladimir Tagić za "Jugo floridu" (28 miliona), Dane Komljen za "Liniju želje" (25 miliona), a komisija je predložila Upravnom odboru da odvoji još oko 20 miliona dinara za projekat Marka Novakovića "Saučesnici".

Zasnovana na istorijskim izvorima, ali i na narodnoj poeziji, priča o Marku Kraljeviću (scenario potpisuju Dejan Zečević i Maja Todorović) prati ga od razočaranog, zapuštenog turskog vazala, do epskog junaka koji na dvoboj izaziva Musu Kesedžiju.

- Film ima velike potencijale značajne za čitavu domaću kinematografiju, novo preispitivanje mitova kinematografskim sredstvima, nacionalna istorija preneta je kroz uverljiv, uzbudljiv dramski jezik - ističe se u odluci komisije.

Marko Kraljević i Musa Kesedžija na slici  Vladislava Titelbaha, Foto Vikipedija (detalj)

Reditelj koji već decenijama živi u Americi Zoran Amar potpisuje film o gardistima i kao scenarista, a opisuje ga kao "triler sa društveno političkom pozadinom".

- Scenario ne osuđuje, a još manje slavi, samo pokušava da do kraja razume i dopuni sve "rupe u ogradi" dokumentovanih događaja iz perioda bekstva i skrivanja bivšeg generala - piše, pored ostalog, u obrazloženju. - Ovaj budući film može postati uporišno mesto na kome političke, vojne i ratne tabu teme naše stvarnosti mogu skinuti sa sebe oznaku "strogo poverljivo" i dozvoliti nam da slobodno pogledamo budućnosti u oči a da nas niko za prošlost neće optužiti.

Novac je izdvojen i za svojevrsni road movie Vladimira Tagića "Jugo florida", koji prati putovanje oca i sina u raspalom očevom automobilu. Komisija je procenila da autor sa lakoćom, duhovitošću i bez patetike govori o krhkosti i prolaznosti ljudskog života.

Scenario Daneta Komljena, iako nije dobio najviše novca, komisija je ocenila kao najbolji projekat na konkursu. Reč je o potrazi glavnog junaka koji korača ulicama Beograda i šumama Bosne, tražeći svog brata a u stvarnosti pronalazi sebe kao duha.

Gubitnici

NA konkursu za dugometražni film, po tradiciji, mnogo više filmova ostalo je "ispod crte". Novac nije dobio 41 projekat, a neke od njih potpisuju i zvučna rediteljska imena poput Slobodana Šijana, Gorana Markovića, Nikite Milivojevića, Slobodana Pešića, Miroslava Terzića, Milorad Milinkovića... Ni ovoga puta Srđan Dragojević nije prošao na konkursu iako je prijavio dva projekta - "Škartovi" i "Bilo jednom na Istoku". Odbijen je i nastavak "Munja" po scenariju Srđe Anđelića, a u režiji Nikole Đurička.

FCS je juče dodelio i sredstva na konkursu za dugometražni igrani film za decu i omladinu, a 30 miliona dinara pripalo je projektu Darka Lungulova "1970".

Milan Marić, Foto D. Milovanović

- Kroz priču o odrastanju smeštenu u specifično društveno-politički kontekst glavni junak prepoznaje da život nema unapred određen plan i da nije uvek ono što je mogao da doživi iz svoje dečačke sobe. Na tom putu upoznaje se sa filozofijom hipi kulture i osećanjem slobode, alternativnom muzičkom scenom, političkim kontekstom, ljubavi, ali i samim sobom - navela je komisija.

Na konkursu za domaće dugometražne dokumentarce, odbijena su 22 projekta, a biće finansirano sedam. Među njima 4,5 miliona pripalo je ostvarenju o našem velikom reditelju i scenaristi "U kapsuli - Vlatko Gilić", Danila Lazovića. Pažnju privlači i "Razoreni Jasenovac - saga o revizionizmu", Vladimira Paskaljevića (četiri miliona).

Zoran Amar, Foto A. Stanković

Najviše novca biće opredeljeno za "Portret umetnika u potrazi" Maše Nešković - šest miliona. FCS će podržati i ostvarenja "Nisam ti rekao" Vojina Ivkova, sa 1,9 miliona, "Prazan, ništavan", Stanislava Dragomirovića - 3,8 miliona, "Zima jednog proleća" Milana Nikodijevića - 2,5 miliona i "Godina, zemlja, 4 čoveka" Borisa Kovača, sa 1,8 miliona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna