PROSLAVA 100 GODINA: Zavod za intelektualnu svojinu slavi vek postojanja

Novosti online

10. 11. 2020. u 16:00

U utorak, 17. novembra 2020. godine, Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije proslavlja 100. godinu svog postojanja i rada. Reč je o važnom jubileju za ovu zemlju i ovaj narod. Tog dana Srbija slavi vek institucionalne, pravno uređene zaštite patenata, žigova, dizajna i drugih prava intelektualne svojine na sopstvenoj teritoriji.

ПРОСЛАВА 100 ГОДИНА: Завод за интелектуалну својину слави век постојања

Foto: Zavod za intelektualnu svojinu

Proslava je osmišljena tako da se podsetimo nekih zanimljivih činjenica iz te istorije. Videćemo kako je proticao razvoj intelektualne svojine u našoj zemlji od kraja Prvog svetskog rata do danas, te kakvu je ulogu Srbija imala u izgradnji međunarodnog sistema zaštite intelektualne svojine. Osvrnućemo se na naše vreme i zaviriti u budućnost našeg Zavoda za intelektualnu svojinu. Zbog situacije sa širenjem pandemije Korona virusa, proslava će biti organizovana bez fizičkog okupljanja, a prenos proslave će se odvijati preko interneta, na jutjub kanalu Zavoda za intelektualnu svojinu.

Istorija intelektualne svojine u Srbiji započinje još sa Kraljem Milanom, 1883. godine. Te godine donet je prvi i do danas najvažniji međunarodni ugovor iz ove oblasti – Pariska konvencija. Srbija je, zajedno sa još svega deset zemalja sveta, postavila temelj međunarodnog prava intelektualne svojine kojim su ustanovljeni osnovi principi zaštite ovih prava koji su još uvek u upotrebi. Već naredne, 1884. godine, imali smo i prve nacionalne propise iz ove oblasti – Zakon o zaštiti modela i mustara i Zakon o zaštiti fabričkih i uslužnih žigova.

Uprava za zaštitu industrijske svojine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca osnovana je odmah nakon završetka Prvog svetskog rata, 15. novembra 1920. godine. Već početkom dvadesetih godina prošlog veka u našoj zemlji žigove su, primera radi, štitile kompanije poput Mercedesa, Forda, IBM-a, a vrlo brzo i Koka-Kola, Pepsi i mnogi drugi. Stručnjaci Zavoda tog vremena napisali su prve nacionalne propise Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca iz ove oblasti o kojima je sa oduševljenjem pisala tadašnja akademska elita u Evropi. Određena rešenja iz prakse zaštite žigova naše Uprave bila su toliko dobra da su prihvaćena čak i u nekim međunarodnim organizacijama iz ove oblasti.

Tokom proslave čućemo obraćanje:

  • Vladimira Marića, direktora Zavoda za intelektualnu svojinu, u svojstvu domaćina;
  • Visokog predstavnika Vlade Republike Srbije (još nemamo potvrdu ko će se obratiti);
  • Darena Tonga, generalnog direktora Svetske organizacije za intelektualnu svojinu-WIPO;
  • Antonia Kampinosa, predsednika Evropske patentne organizacije – EPO
  • Kristijana Aršamboa, izvršnog direktora Zavoda za intelektualnu svojinu Evropske unije – EUIPO
  • Ketrin Šamartin, direktorke Instituta za intelektualnu svojinu Švajcarske.

Biće emitovan film o Zavodu za intelektualnu svojinu i predstavljeni odlomci iz Monografije „Sto godina zavoda za intelektualnu svojinu“ koja je izdata povodom ovog jubileja.

U drugom delu konferencije, u Klubu poslanika biće održan panel pod nazivom „Intelektualna svojina: Izazovi digitalnog doba – perspektiva Srbije”, na kojoj će učestvovati: Slobodan Marković, profesor prava intelektualne svojine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu; Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Pozivamo predstavnike medija da se priključe onlajn konferenciji ili da prisustvuju događaju koji će uživo biti prenošen iz Kluba poslanika, Tolstojeva 2, Beograd, u utorak 17. novembra 2020. godine, sa početkom u 11:00 časova.

Napomena: događaj se odvija bez publike, a prisustvo medija moguće je uz pridržavanje epidemioloških mera.

Link za praćenje događaja: http://100godinazavoda.rs/

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri