EPOHA GLAMURA I NASILJA: Knjige DŽulijana barnsa i Branke Krilović

D. Bt.

29. 10. 2020. u 10:24

IZ produkcije "Geopoetike" u sredu su predstavljene dve nove knjige: "Čovek u crvenom kaputu" Džulijana Barnsa (1946), engleskog pisca svetskog renomea i roman "Liga bezočnih" Branke Krilović (1950), dugogodišnje urednice RTS i pozorišne kritičarke.

ЕПОХА ГЛАМУРА И НАСИЉА: Књиге Џулијана барнса и Бранке Криловић

Foto promo

Barns je, kako je dobro primetio prevodilac Zoran Paunović, pisac koji ume da napiše roman, čak i kada ne piše roman. Ova romnasirana biografija je primer takve pripovedačke alhemije, u čijem središtu je francuski ginekolog, esteta i bonvivan Samuel Pozi. Njemu se pridružuju još dva lika koji, leta 1885. dolaze u London, princ Edmon de Polinjak i grof Rober de Monteskju - Fezensak. Radnja se odvija do 1914. a među junacima su i niz slavnih ljudi tog vremena, kao što su Mopasan, Henri Džejms, Gonkur, Oskar Vajld, Sara Bernar, koja je bila Pozijeva ljubavnica.

- Pisac je dao sliku tog vremena, nazvanog "bel epok", doba glamura i uživanja, ali i nasilja i predrasuda - rekla je Jasna Novakov Sibinović, izvršna urednica.

Roman Branke Krilović je, prema rečima Vladislava Bajca, glavnog urednika, filigranski rad dat modernim jezikom. Autorka govori kroz lik muškarca koji preispituje očinstvo u oba pravca, prema svom pretku i prema novorođenom detetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije