SA TRGA, PA U SOKAČE: Danas počinje festival knjige u organizaciji UPIS, koji će okupiti 25 domaćih izdavačkih kuća

D. Bogutović/D. Matović

24. 10. 2020. u 08:10

UMESTO Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji je decenijama privlačio desetine hiljada posetilaca, a sada je morao biti odložen, niklo je niz malih sajmova od kojih je najveći onaj koji će danas i sutra od 10 do 22 sata biti organizovan na Trgu republike u Beogradu.

СА ТРГА, ПА У СОКАЧЕ: Данас почиње фестивал књиге у организацији УПИС, који ће окупити 25 домаћих издавачких кућа

Foto "Jutjub"

Pod velikim belim šatorom biće izložene knjige 25 izdavačkih kuća, koji će nuditi popuste od 30 do 70 odsto.

Festival "Knjiga na Trgu" upriličilo je Udruženje profesionalnih izdavača Srbije, nastojeći da maksimalno zadovolji sve mere koje zahtevaju sadašnje okolnosti sa kovidom 19. Svi posetioci su zamoljeni da poštuju mere zaštite, nose maske i vode računa o distanci. Na prodajnim pultovima nalaziće se dezinfekciono sredstvo za ruke. Čitaoci neće ulaziti u šator, već će željene knjige kupovati na natkrivenim policama koji su postavljeni uz ivice celog objekta.

PRIPREME Montiranje štandova za dvodnevnu  manifestaciju, Foto N. Skenderija

Kao za veliku feštu na "Beogradskom sajmu", izdavači su se potrudili da čitaoce obraduju knjigama koje su upravo pristigle iz štamparija. Tako su iz produkcije "Arhipelaga" stigli romani "Raputus" Svetoslava Nahuma, intrigantna priča o otuđenim moćnicima koji ne biraju sredstva da bi zavladali ljudima i tržištima, "Satovi u majčinoj sobi" Tanje Stupar Trifunović, emotivna priča o odnosu majke i ćerke i "Paranoja Barona Aldina" Boška Krstića, čiji junak pričajući o svom životu kazuje o društvenim previranjima u poslednjih nekoliko decenija.

U izdanju kuće "Klijo" izdvajaju se dva romana "Ožiljak" španske spisateljice Sare Mese, priča o neuzvraćenoj ljubavi i "Tri sata ujutru" Đanrika Karofilja, o ocu i sinu koji se prepoznaju i upoznaju u dramatičnim okolnostima. Ovaj izdavač objavio je i dokumentarnu prozu "Total Balkan" Blanke Čehove, češke spisateljice koja je bila članica civilne misije na Kosovu, kao i knjigu "Misliti drugačije - Filozofija neslaganja" italijanskog filozofa Dijega Fuzaroa.

Favoriti "Geopoetike" su "Nebulozni poslovi" Dejvida Grejbera, knjiga o neverovatnom broju izmišljenih profesija, smišljenih samo zarad profita, roman "Poodmaklo" Nine Like, ispovesti iz ordinacije lekarke opšte prakse i zbirka priča "Sin-riba" Aleksandra Prokopieva, kao i novo izdanje hita "Emocionalna inteligencija" Danijela Golemana, povodom 25 godina od prvog objavljivanja.

- Organizacija festivala "Knjiga na Trgu" je veoma skupa, i velika je šteta što neće trajati duže, pre svega, zbog čitalaca i svih znatiželjnih koji vole da zavire u nova izdanja - kaže, za "Novosti", Bora Babić, direktorka "Akademske knjige".

Iz produkcije ove kuće izdvaja se poslednji roman francuskog nobelovca Le Klezioa "Alma", romansirana biografija "Ajnštajn i ja" Gabrijela Grejsona, data u nekoj vrsti dnevnika Mileve Marić i "Lingvistički memoari" Ranka Bugarskog, koji predstavljaju rekapitulaciju višedecenijskog rada ovog velikog jezičkog stručnjaka.

Foto N. Skenderija

Pod belim šatorom naći će se i najnovija izdanja "Evolute" od kojih se izdvajaju "Pokloniti srce Beogradu" Đorđa S. Kostića, putopisni zapisi koji su o našem glavnom gradu u 19. veku ostavili veliki svetski putnici, studija "Mletačka republika - istorija Venecije" Šarli Dil, posvećena fenomenu jednog neobičnog grada i "Milica - kneginja nemirnog doba", prva studija o Lazarevoj ženi iz pera istoričara Marka Šujice.

Izdavačka kuća "Štampar Makarije" ponudiće niz kompleta: Sabrana dela Petra Petrovića Njegoša, Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, vladike Nikolaja, Jovana Dučića i Matije Bećkovića, kao i delo "Ćirilični natpisi na stećcima", zajedničko izdanje sa Kompanijom "Novosti".

"Odiseja" će na Trgu predstaviti novi roman italijanske hit spisateljice Suzane Tamaro "Skači, Barte!", namenjen deci, roman "Plavetnilo" Maje Lunde, autorke bestselera "Istorija pčela" i "Čudno vreme - zašto se klima menja" Laure Ertimo, poučan ilustrovani vodič o klimatskim promenama namenjen deci i odraslima. "Hera-edu" dolazi sa knjigama "Medvednjak" Milorada Stojića i "Biografija jednog psa" Olivere Olje Jelkić.

DVE KNjIGE NOBELOVKE

U TOKU je i "Glasnikov sajam knjiga" koji će biti otvoren do 2. novembra, a knjige su nude sa popustom od 30 odsto. Među najnovijim izdanjima se izdvajaju dve knjige nobelovke Olge Tokarčuk, "Ana In silazi u donji svet" i "Izgubljena duša". Iz oblasti istorije i istoriografije izdvaja se "Despot Đurađ Branković i njegovo doba" Momčila Spremića i "U službi njenog veličanstva" Gorana S. Nikolića, knjiga o ulozi obaveštajnih službi Ujedinjenog Kraljevstva u kreiranju svetskog poretka.

Izdavačka kuća "Zavet" će predstaviti romane iz biblioteke Z, među kojima su "Večera" holandskog autora Hermana Koha, "Uzrasti igre - Ulica tvrđave" Klaudija M. Florijana, "Gana mora da ode" engleske autorke, afričkog porekla Taije Selasi..., a u izdanju "Zlatnog runa" izašla je prva Beketova biografija na srpskom jeziku, autora Borivoja Gerzića i tri knjige Karla Japersa: "Pitanje krivice", "Filozofska autobiografija", "Buda, Sokrat, Konfucije, Isus", kao i provokativno delo "Lijeve greške, greške ljevice" Gorana Babića.

Prvi put će se knjigoljupcima predstaviti nova kuća "Jarilo" i to sa autorskim slagalicama od drveta, koje su nazvali "Delići mašte". Teme slagalica su umetnička dela sa naših i stranih prostora, a među njima se izdvajaju najlepše srpske freske iz 13. i 14. veka.

Foto N. Skenderija

Čitaoci će zanimljiva izdanja moći da nađu i u Čumićevom sokačetu, gde se takođe organizuje sajam koji će trajati do nedelje uveče. Na ovoj manifestaciji učestvuju "Agora", Booka, "Dereta", "Jasen", "Karpos", Književna radionica Rašić, "Kosmos", "Lom", "Orfelin", "Štrik", "Tanesi", "Treći trg"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)