ZAJEDNIŠTVO JE SPAS OD PANDEMIJE: Predstavom "Noć Bogova" u izvođenju Teatra "Tri glumca" u "Madlenijanumu" započeo "Gavran FEST"

M. A. K.

23. 10. 2020. u 11:12

PANDEMIJA nam je poslala poruku odozgo da smo svi krhki i smrtni i da u ovakvoj situaciji može da nas spase jedino zajedništvo.

ЗАЈЕДНИШТВО ЈЕ СПАС ОД ПАНДЕМИЈЕ: Представом Ноћ Богова у извођењу Театра Три глумца у Мадленијануму започео Гавран ФЕСТ

Foto "Madlenijanum"

Publika je u pozorištu bezbednija nego u autobusu, ili vozu. Tu svi nose maske, jer to nije noćni klub, gde se ostvaruje fizički kontakt. Tako će se i na ovom festivalu gledaoci osećati sigurno i ugodno, pa će to biti neka radost teatarske umetnosti, glumaca i publike, koja ne želi odustati od života i umetnosti, ni u ovim teškim trenucima.

Ovim rečima Miro Gavran, jedan od najizvođenijih dramskih pisaca u rodnoj Hrvatskoj, regionu, a i mnogo šire, pozvao je gledaoce na festival posvećen njegovim delima, započet sinoć u zemunskom "Madlenijanumu", predstavom "Noć bogova" u izvođenju Teatra "Tri glumca" (Vojin Ćetković, Dejan Lutkić i Nebojša Cile Ilić) i režiji Marka Manojlovića.

Gostovanje Mladena i Miro Gavran, Foto "Madlenijanum"

Srbija je peta zemlja u kojoj se organizuje Gavran fest (posle Slovačke, Poljske, Češke i Nemačke), koji će trajati do 25. oktobra. Do nedelje će biti izvedene još dve predstave: "Sladoled", Narodnog pozorišta iz Niša, u režiji Spasoja Ž. Milovanovića, u kojoj igraju Ivana Nedović i Nađa Nedović Tekinder (subota) i monodrama "Hotel Babilon" Teatra "Gavran" iz Zagreba u kome igra Mladena Gavran, inače piščeva supruga (nedelja). Zbog bolesti glumice odloženo je prikazivanje komada "Teško je reći zbogom", Teatra "Vihor" iz Beograda, koji će se u narednim mesecima, naknadno naći na sceni "Madlenijanuma".

U pratećem programu, u subotu u podne, biće promovisana knjiga "Odabrane komedije Mira Gavrana", o kojoj će govoriti makedonski teatrolog i dramaturg Venko Andonovski. Biće održano i javno čitanje komedije Gavranove komedije "Pivo" u kojem će učestvovati glumci Dragan Vujić Vujke, Lako Nikolić i Nadežda Kostić.

MUŠKI I ŽENSKI LIKOVI

OVOM monodramom, u kojoj igram 11 likova, osnovali smo naš teatar "Gavran", 2002. godine - kaže piščeva supruga, koja je tekst namenski pisan za nju izvela više od 200 puta, igrajući u njoj ženske, ali i muške likove:

- Muške uloge su mi posebno drage, jer se uvek govri kako žena ne može da ih igra, muškarci se olako hvataju ženskih.

Foto "Madlenijanum"

Stave malo grudi i periku i onda se krevelje, svi umiru od smeha, uz komentare: "Vidi kako dobro ženu igra!" Ja sam ovde pokušala da igram pravi muški lik - zaključuje Mladena Gavran.

Inače, Gavran je autor 50 dramskih tekstova, premijerno izvedenih 350 puta širom sveta. Njegova dela, tako je na sceni videlo više od četiri miliona gledalaca. Objavio je i deset romana, dve zbirke kratkih priča, jednu zbirku poezije, kao i deset knjiga za decu i mlade. Ekranizovana su mu tri filmska scenarija, šest televizijskih dela i 32 radio-drame. Napisao je libreta za tri mjuzikla i jedno opersko delo. Dela su mu prevedena na više od 40 jezika.

- Sa 22 godine, debitovao sam dramom "Kreontova Antigona", koja se bavila političkom manipulacijom, ali sebe volim da definišem kao tradicionalnog, staromodnog pisca koji ima moderne rečenice i likove. Volim teatre koji se ne srame prave ljudske priče, emocije. One koje nije sramota rade predstave za glumce i publiku, prema kojima imam veliko potovanje. Da Šekspir i Molijer nisu osvojili publiku svoga vremena, mi danas za njih ne bismo znali - istakao je pisac, dodajući da ga sa teatrom "Madlenijanum" spajaju slični pozorišni afiniteti.

O Gavranovim tekstovima, ali i saradnji sa ovim piscem, juče su govorili i glumac Dejan Lutkić, direktorka drame, opere i teatra "Madlenijanum" Ana Radivojević Zdravković i Miljana Nenadov, u ime Narodnog pozorišta iz Niša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)