PRIČA O BESMRTNOSTI: U Bitef teatru premijera plesne predstave "Izgubljeni pejzaži"

V. STRUGAR

14. 10. 2020. u 18:45

PO konceptu i u koreografiji Dunje Jocić, svetski poznate i višestruko nagrađivane umetnice iz Amsterdama, nastala je plesna predstava "Izgubljeni pejzaži": premijera je sutra na sceni Bitef teatra, a izvođači su igrači Bitef dens kompanije i dvoje glumaca Branko Cvejić i Marija Bergam.

ПРИЧА О БЕСМРТНОСТИ: У Битеф театру премијера плесне представе Изгубљени пејзажи

Foto: Aleksa Stanković

Sa stavom da čovečanstvo oduvek pokušava da zagospodari životom, uspori ili sasvim izbegne smrt, (a da se u ovom trenutku gotovo našlo pred tim ciljem), autorka otvara pitanje šta budućnost donosi onima koji je dočekaju?

- Ovaj projekat otvara jednu veoma važnu temu, da li je i do koje mere etično da čovek izabere za sebe neko novo, moćnije i dugotrajnije telo, na čemu se sada radi u svetu. I da li je to put progresa i evolucije, ili nešto zbog čega bi trebalo da se zabrinemo - ističe Jelena Kajgo, dramski pisac i direktor Bitef dens kompanije. - Kao što smo nekada razmatrali da li je neetično zamrzavati embrione i tako "kreirati" novo ljudsko biće, sada se postavlja pitanje da li je moralno zamrznuti celo ljudsko telo. Autorka otvara upravu tu temu - besmrtnosti.

Naša sagovornica objašnjava i kakva je uloga dvoje poznatih glumaca u ovoj nesvakidašnjoj predstavi. Marija Bergam je, zapravo, prototip večne mladosti. S druge strane, Branko Cvejić i jedna devočica gimnastičarka predstavljaju kontrast i sukob dva sveta: humanosti, koja je možda već na izdisaju, i mladog tela koje će biti napredniji "model" u odnosu na postojeći smrtan.

Izvođači u predstavi su Ana Ignjatović Zagorac, Miloš Isailović, Tamara Pjević, Branko Mitrović, Jakša Filipovac, Nikola Živković, Milica Bajčetić, Mila Lukić i Dušan Bajčetić. Dramaturgiju potpisuje Nikola Zavišić, a muziku Aleksandra Đokić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna