RIMSKI FILMSKI FESTIVAL KAO SIMBOL ŽIVOTA: Od 15. do 25. oktobra u rimskom "Auditorijumu - Muzičkom parku"

Milica Ostojić od specijalnog dopisnika iz Rima

14. 10. 2020. u 18:32

OD 15. do 25. oktobra u rimskom "Auditorijumu - Muzičkom parku" po petnaesti put održava se Filmski festival Festa di Roma, iako sa manje slavnih filmskih zvezda, sa crvenim tepihom bez publike, sa maskama na licu i distancama u prostoru - ali filma će biti.

РИМСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ КАО СИМБОЛ ЖИВОТА: Од 15. до 25. октобра у римском Аудиторијуму - Музичком парку

Foto: IMDB

Festival otvara film "Soul" američkog oskarovca Pita Doktera, koji će primiti i nagradu za životno delo, a zatvara se filmom "Šta će biti" reditelja Frančesko Brunija sa Kim Rosi Stjuart. Biće prikazana 24 dugometražna i dokumentarna filma u zvaničnoj selekciji, šest specijalnih događaja, veliki broj filmova u raznim sekcijama, sa 24 zemlje učesnice među kojima Belgija, SAD, Južna Koreja... A zanimljivo je da će biti prikazano 17 filmova u ženskoj režiji.

Festival će odati počast Eniju Morikoneu, a njegova muzika pratiće svake večeri šetnju slavnih na crvenom tepihu. Biće priređen i omaž povodom stogodišnjice od rođenja Federika Felinija sa dva dokumentarna filma, "Felinopolis" rediteljke Silvije Đulijeti, kao i La felinete Frančeska Fabrija Felinija,unuka slavnog reditelja.

Svetsku premijeru imaće 20 ostvarenja, a u ponudi su "filmovi veoma različiti koji predstavljaju apsolutno umetničko bogatstvo", naglasio je na konferenciji za štampu umetnički direktor Antonio Monda. On je izrazio žalost što mnoge poznate ličnosti neće biti prisutne zbog korone, a neke i ne mogu stići jer su iz zemalja sa "crne liste", onih koje nemaju ulazak u Italiju zbog pandemije.

Na konferenciji za štampu direktor "Monda" je najavio da će u Rim doneti i film, prvo svetsko izvođenje, Stardust Gabrijele Rendž o Dejvidu Boviju (igra ga Džoni Flin). Velika su očekivanja i od dokumentarnog filma "Frančesko", o papi Bergolju, reditelja Evgenija Afinevskog, potom dokumentarca "Napolju je bilo proleće", Gabrijela Salvatoresa. Veliko interesovanje vlada i za dokumentarcem "Zovem se Frančesko Toti" reditelja Alekse Infašelija.

Festival još od 2014. ima ekskluzivni žiri - publiku - ona je ta koja donosi odluku o nagradi za svaku sekciju. Filmovi će se prikazivati ne samo u Auditorijumu već i u više pozorišnih sala, čak i u nekim knjižarama.

Publika će ove godine ostati bez selfija sa omiljenim zvezdama, goste će iz daleka moći da pozdravi samo 600 gledalaca, kojima je odobren prilaz. U salama su označena mesta za sedenje, poštuje se neophodna distanca, svakom gledaocu kako pre ulaska u salu tako i onima sa sedištem napolju biće izmerena temperatura a ulaznice se kupuju preko interneta. Kao primer dobre organizacije uzima se ona sa Festivala u Veneciji koji je prošao bez ijednog slučaja pozitivnog na korona virus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture