ZMAJEVI I LJUBIČASTI STIHOVI: U Aleksincu do petka 23. književni susreti "Gordana Brajović"

M. KRALj

05. 10. 2020. u 08:20

JA ću se vratiti kao cvet, pazite, moje latice biće ljubičaste. U jednom stihu, ovu poruku ostavila je Gordana Brajović, pesnikinja i neponovljivi reporter "Večernjih novosti", u čiju čast će se u Aleksincu, od danas do petka, održati 23. književni susreti sa njenim imenom.

ЗМАЈЕВИ И ЉУБИЧАСТИ СТИХОВИ: У Алексинцу до петка 23. књижевни сусрети Гордана Брајовић

Foto arhiva

Tradicionalno, u Gordaninom zavičaju, pesnici i deca, družili su se na proleće, u vreme trešnjinog cveta, a zbog pandemije korone, smotra i dodela nagrada najboljoj knjizi za mlade, kao i najuspešnijim radovima sa konkursa za osnovce i srednjoškolce, pomerena je za početak oktobra.

Zbirka pesama "Rođen kao zmaj - pesme dečje i nimalo naivne" ("Pčelica" iz Čačka), pesniku Draganu Hamoviću donela je priznanje "Gordana Brajović" za najbolju knjigu namenjenu deci i mladima. Pre nego što mu u finalu manifestacije, u petak na svečanoj akademiji u Domu kulture, bude uručena nagrada, Hamović će zajedno sa kolegama Dejanom Aleksićem, Milojem Radovićem, Gordanom Timotijević i Milomirem Kragovićem, u sredu i četvrtak, obilaziti đake u školama u Aleksincu i okolnim mestima i govoriti stihove.

Dragan Hamović, Foto arhiva

Pesnički karavan tako će, u četvrtak, obići mesta Loznac, Krušje, Peščanica, Trnjane, Jakovlje, Radevac, Gredetin, Korman, Gornji Ljubeš, Donji Ljubeš, Vitkovac, Grejač, Kulina, Glogovica, Bujmir, Rudnik. Svake godine, poslednjeg dana smotre, pesnici odlaze i u školu u Gordaninom rodnom Subotincu.

POSTHUMNA PRIZNANjA

ODANIM saradnicima, festival je namenio posthumna priznanja, a ona će biti uručena porodicama pesnika Dragana Kolundžije, Dušana Stojanovića, dugogodišnjeg dopisnika "Novosti" iz Aleksinca i profesorke Tanje Milenković. Ove godine biće organizovana i posebna akcija prikupljanja knjiga za biblioteku aleksinačke Osnovne škole "Smeh i suza", koje će moći da se ubacuju u donatorske kutije u biblioteci "Vuk Karadžić" i holu Doma kulture.

Tribina o knjigama, čitanju i učiteljima, pod imenom "Zmajevi su među nama i u čitankama" u kojoj će učestvovati pesnici, gosti susreta, biće održana u četvrtak od 19 časova u Domu kulture. Smotru će tokom ove nedelje, pored "ljubičastih stihova", obeležiti i koncerti i predstave za decu.

Gordana Brajović, Foto arhiva

 

U ponedeljak će od 19 časova na repertoaru Doma kulture biti predstava "Gula", Teatra 91, a u utorak premijera "Stilskih vežbi" Studija glume CKU. Nušićeva "Autobiografija", kao monodrama, biće izvedena u sredu pre podne, za učenike izdvojenih odeljenja u Mozgovu i Bovnu, a "Pepeljuga", Teatra 91, od 19 časova u Domu kulture u Aleksincu, gde je u četvrtak od 18.45 planirano otvaranje izložbe radova sa konkursa Učiteljskog društva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆU JE SRBIJA NAJVAŽNIJA! Beker za Novosti: Novak najbolje igra kada igra za svoju naciju