MNOGO TOGA NEDOKAZANO: Advokat Vojkan Simić, zastupnik SANU, o oslobađajućoj presudi Nedeljku Farčiću

M. Kralj

02. 10. 2020. u 07:41

DA je osnovni sud oslobodio optužnice Nedeljka Neda Farčića, iz čijeg stana je, u policijskoj akciji pre četiri godine, odneto šest dela akademika Petra Omčikusa, a protiv njega je pokrenut krivični postupak i zbog 26 radova, koje je umetnik zaveštao Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, juče je "Novostima" potvrdio i advokat Vojkan Simić, zastupnik SANU, kao oštećene strane:

МНОГО ТОГА НЕДОКАЗАНО: Адвокат Војкан Симић,  заступник САНУ, о ослобађајућој пресуди Недељку Фарчићу

Sa izložbe u SANU / Foto P. Mitić

- U kratkom usmenom obrazloženju sudija je, između ostalog, navela da nije dokazana optužnica, da u toku postupka nije utvrđena pojedinačna vrednost slika, da nisu proglašene za kulturno dobro. Sa delom tog obrazloženja se ne slažem, a nadam se da će i tužilac imati isto mišljenje i uložiti žalbu. Smatramo da u postupku mnogo toga nije dokazano - ističe advokat.

Pred drugostepenim sudom, sagovornik očekuje da će se utvrditi da ova presuda nije pravilna, te da će se ponoviti postupak suđenja.

- Za neke slike oduzete Farčiću, koje se dosad nalaze u depou SANU, dokazano je da ih je Omčikus prodao - nastavlja Simić. - Za četiri od šest to je potpuno nesporno i one će verovatno biti vraćene.

Spornija su, ističe Simić, dela koja se nalaze u poklon-katalogu SANU, a za koje je umetnik za života ovlastio Akademiju da do njih dođe sudskim putem.

- U postupku je pouzdano utvrđeno da je jedna od slika, "Krovovi Dubrovnika", nađena u posedu sina Nedeljka Farčića, a nije utvrđeno da ju je on kupio od akademika Omčikusa - otkriva zastunik SANU. - Vreme je učinilo svoje. Dugo trajanje postupka i sama bolest akademika, sprečili su da on učestvuje u glavnom pretresu i razjasni detalje vezane za te slike.

Sagovornik navodi da je Omčikus živeo boemski, a u prodaji slika oslanjao se na ljude od poverenja. Usled višedecenijske saradnje, prijateljstva i zemljačke povezanosti (korčulanskog porekla), Farčić je imao poseban status:

- Poverio mu je ceo svoj život: Farčić mu je vodio finansije, organizovao izložbe, vraćao i donosio slike... I naravno, bio je Omčikusov najveći kolekcionar - nastavlja Simić.

Slikar je sa prijateljem, nekadašnjim maratoncem i olimpijcem, potpisao i ugovor o doživotnom izdržavanju, u zamenu za kuću na Korčuli, koji je raskinut. Prema mišljenju našeg sagovornika, druga supruga slikara i akademika - Meri, nije bila razlog prestanka prijateljstva i saradnje.

- I ona je Korčulanka, prijateljica iz mladosti, koja ga je, sticajem okolnosti, zatekla u Parizu, bolesnog i u zapuštenom stanju, zbog čega je iz Italije prešla u Francusku, da bi se o njemu brinula. Zajedno su došli u Beograd, gde ga je negovala i čuvala do njegovog odlaska. Uspela je da utvrdi mnoge zloupotrebe na štetu imovine akademika Omčikusa, što su potvrdili svedoci saslušani u ovom postupku - zaključuje Simić.

POTPISIVAO SAMO PRODATE SLIKE?

SVOJEVREMENO je Omčikus pričao da ukoliko postoji njegov potpis na slikama, to znači da je slika prodata - otkriva advokat Simić. - Međutim, ima njegovih bliskih prijatelja koji tvrde da potpis na slici nije apsolutni dokaz da je ona prodata. Postoje one koje je prodavao, a da ih nije potpisivao, i obratno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu