VIMINACIJUM je najatraktivniji imaginarni grad na svetu, koji je razoren i napušten pre 15 vekova, a ipak nikada nije prestao da živi. Priče o njemu nisu utihnule kada je zemlja pokrila srušene zidine i pretvorile ih u humke prekrivene lelujavom travom. Ljudi su otišli iz Viminacijuma pre 1.500 godina, ali on nije nestao iz ljudskog sećanja.

Nezaobilazno mesto

24.09.2020. 09:01

I pomenutih pet posto otkrivenog u Viminacijumu je impresivno. Svako ko je u mogućnosti ne bi trebao da propusti priliku da poseti ovo moćno mesto. Poštovanje za veliki trud gosodina Koraća i saradnika. Treba imati razumevanja i materijalno pomoći njihov rad.

Zorica

24.09.2020. 10:47

@Nezaobilazno mesto - Apsolutno fascinantno. Ono sto je velika prednost ovog lokaliteta je ta da nad njim nema naselja, kao sto je slucaj sa Sirmijumom (napr glavna ulica u Sremskoj Mitrovici je na trasi hipodroma), pa je moguce da se otkriva nesmetano. Mnogo srece u daljem radu.

Raso

25.09.2020. 19:30

Да, био је то највећи логор окупаторске војске на овим просторима. У томе и лежи објашњење зашто га нико није желео обновити или поново населити након разарања. Римњане нам наша наука стално представља као очаравајуће а били су то сурови окупатори, као нацисти!