MALO POZORIŠTE "DUŠKO RADOVIĆ" SPREMNO ZA POČETAK NOVE SEZONE: "Guliveru" virus ne ukida put

V. STRUGAR

16. 09. 2020. u 12:30

I ONAJ najveći može biti najmanji, i onaj najjači može biti najslabiji.

МАЛО ПОЗОРИШТЕ ДУШКО РАДОВИЋ СПРЕМНО ЗА ПОЧЕТАК НОВЕ СЕЗОНЕ: Гуливеру вирус не укида пут

Foto: Promo

Ovo poručuje uoči večerašnje premijere predstave "Guliver" u Malom pozorištu "Duško Radović" njegova rediteljka Isidora Goncić. Lutkarski komad Zorana Đerića, kojim se otvara nova sezona u ovom teatru, nastao je po motivima slavne knjige Džonatana Svifta objavljene pre tri veka, a koja se i dalje čita s nesmanjenom radoznalošću.

Šta je čini tako zanimljivom do naših dana? U središtu priče su Guliverove avanture u dalekim zemljama (malih Liliputanaca i velikih Brobdingnaga), u kojima se junak oseća (ne)sigurno, što zavisi od veličine podanika kojima je došao u goste. Jer, "i malo može da bude veliko, a veliko da bude malo", podseća pisac i upozorava da se ništa ne sme potcenjivati... Zato su autori procenili da ovakvu jednu pouku deca, već od tri godine, mogu da prate i shvate.

- Kada sam bila mala, meni je to bila jedna od omiljenih knjiga, a mislim da je u sadašnjem vremenu više nego ikada aktuelna. Jer, to je priča o različitosti i humanosti, svemu s čim se susretnemo kad odrastemo - objašnjava rediteljka Isidora Goncić. - Radujem se ovoj predstavi jer je i meni, lično, nedostajao "Guliver". Divno sam se kao dete u njemu pronašla. Zamišljala sam ga kao užasno nestašnog junaka, a kao mala sam se s takvim likovima lakše poistovećivala, učivši usput šta je dobro a šta nije... Uvek su me nervirali oni mnogo fini i dobri junaci, s njima baš nisam mogla da se identifikujem.

Guliver, u širem smislu, simbol je ne samo egzotičnih putovanja već i obuzdane snage, primer kako čovek može da postane "plen" i mnogo slabijih od sebe:

GOSTOVANjA U SUBOTICI I BANjALUCI

GLAVNI zadatak rediteljka je poverila Arseniju Tubiću, u ekipi su i Ivana Adžić, Katarina Dimitrijević, Nenad Radović i Teodora Tomašev. Već 21. septembra "Guliver" će gostovati na 27. međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, a 6. oktobra otvoriće Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci.

- Ja sam i htela da stavim u prvi plan kako jedino u zajedništvu možeš da pobediš i najvećeg protivnika. Kad si sam, neka si i najjači - ništa ti ne znači u životu. Džaba ti sve ako nemaš prijatelja i nikome ne pripadaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)