MALA POMOĆ BETOVENA: Na Šekspir festivalu u Čortanovcima nastupiće samo domaća pozorišta

D. Matović

07. 09. 2020. u 09:10

KONCERTOM "Betoven i Šekspir" u izvođenju Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije, biće otvoren sedmi "Šekspir festival", koji će trajati od 12. do 16. septembra u Vili "Stanković" u Čortanovcima.

МАЛА ПОМОЋ БЕТОВЕНА: На Шекспир фестивалу у Чортановцима наступиће само домаћа позоришта

Foto: Promo

Narednih večeri na programu su - komedija "Kako vam drago", prema konceptu Nikite Milivojevića, koja je plod saradnje Narodnog pozorišta u Nišu, kruševačkog pozorišta i "Nišvila", kao i predstave šabačkog pozorišta "Dva viteza iz Verone" u režiji Mije Knežević i "Rozenkranc i Gildenstern su mrtvi" novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, koju je režirao Igor Pavlović. Poslednjeg festivalskog dana na programu je projekat "Moj Šekspir" Nikite Milivojevića, u kome glumci najvećeg dramskog pisca smeštaju u sadašnjost i pomažu nam da ga upoznamo kroz dogodovštine iza scene i iskustva koje su stekli nastupajući u Šekspirovim dramama.

- Manje je poznato da je Betoven u Šekspiru nalazio inspiraciju za mnoga svoja dela, posebno za gudačke kvartete i kako su sve internacionalne predstave otkazane za ovogodišnji festival ostali su samo Šekspir i Betoven - rekao je Nikita Milivojević, direktor i osnivač festivala na konferenciji za štampu u Vili "Stanković". - "Šekspir festival", koji je prethodnih godina u standardnom julskom terminu dovodio predstave iz celog sveta, sada kao učesnike ima samo domaća pozorišta.

Milivojević je naglasio da nije želeo da ovogodišnji festival bude u znaku aktuelne pandemije.

NA OTVORENOM

"ŠEKSPIR festival" tradicionalno se održava na otvorenom, a ovoga puta imaće smanjen broj gledalaca zbog preventivnih mera i fizičke distance. U slučaju vremenskih nepogoda predstave se izvode u Srpskom narodnom pozorištu.

- Upravo zbog vanrednih okolnosti odlučili smo se isključivo za komedije kako bi publici u teškim vremenima pružili doživljaj pun vedrine - kazao je Milivojević, i dodao da je "Šekspir festival" jedina manifestacija na kojoj će biti obeleženo 250 godina od rođenja čuvenog kompozitora Betovena.

Pokrajinski sekretar za kulturu Dragana Milošević je naglasila da "Šekspir festival" pokazuje da imamo čime da stanemo rame uz rame sa svetskim scenama, a Vladimir Gak, predsednik Opštine Inđija, da i pored teške situacije i smanjenih budžetskih sredstava od festivala nisu odustali. Pokrovitelj manifestacije je "Unika osiguranje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!