MATIJI POVELJA ZA LEPOTU I MOĆ POEZIJE: U susret 49. manifestaciji Brankovo kolo u Sremskim Karlovcima

J. S.

01. 09. 2020. u 15:37

U NOVIM okolnostima nastalim zbog epidemije Kovid 19, tradicionalna književna manifestacija „Brankovo kolo“ će od 4. do 14. septembra prirediti dve sjedinjene manifestacije u Sremskim Karlovcima:„49. Brankovo kolo“ i „Prolećne Brankove dane 2020“ (koji su trebalo da budu održani u martu).

МАТИЈИ ПОВЕЉА ЗА ЛЕПОТУ И МОЋ ПОЕЗИЈЕ: У сусрет 49. манифестацији Бранково коло у Сремским Карловцима

Foto: J. S.

Programi će biti realizovani u terminu matinea, od 10 sati   na otvorenim prostorima, u bašti Muzeja i Brankovog kola i na Stražilovu.

U petak,4.septembra, u prelepoj bašti „Iliona“ u Sremskim Karlovcima, akademiku i književniku Matiji Bećkoviću biće svečao uručena „Velika povelja Brankovog kola  „za nadahnuti doprinos lepoti i moći poezije, stvaralačku radost i ljubav prema pesnicima i ljudima na tragu božanskog dara Branka Radičevića“. 

Sutradan, na Stražilovu, mladi pesnik Rastko Lončar položiće cveće i prislužiti sveću na Brankovom grubu, uz spomenik podignut 1885. godine, dva leta posle čuvenog prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo.

KAZIVANjE TRIJU  PESAMA

U SEPTEMBARSKIM  programima Brankovog kola učestvovaće i mladi umetnici Boško Petrov, Teodora Kušić i Katarina Popović koji će kazivati i pevati čuvene Brankove pesme: „Kad mlidijah umreti“, „Vragolije“ i „Urok.“

Potom će u podnožju Stražilova, pored drugog spomnika Branku (podignutog 1974. godine, povodom 150. godišnjice pesnikovog  rođenja), svečano biti uručene nagrade „Stražilovo“ Zdenki Valent Belić, Marku Milovanoviću Marunu i Milanu Gromoviću. Ova nagrada traje četrdeset sedam godina.

Na kraju manifestacije, 14. septembra, u bašti Muzeja i Brankovog kola svečano će biti uručena nagrada „Pečat varoši sremskokarlovačke“, jedna od nastarijih pesničkih na našoj sceni i u regionu (traje pedeset tri godine). Ovogodišnji laureati su: Nedeljko Babić, Danilo Jokanović, Miloš Janković i Radmilo V. Radovanović.

Između pomenutih datuma biće promovisane nove knjige Brankovog kola objvaljene upravo u vreme pandemije. To su knjige, „Sumovrat“ Rastka Lončara, „Apokrifi po Lilit i druga prokletstva“ Zdenke Valent Belić, „Svevideći mrak“ Marka Milovanovića Maruna i „Spirala“ Milana Gromovića. Biće premijerno izvedena monodrama „Princeza Olivera“, priređena i u režiji mlade dramske umetnici Danice Petrović. To je delo o životu najmlađe kćerke kneza Lazara, posle poraza na Kosovu Polju, čiju ruku je zatražio sultan Bajazit, a njena majka, kneginja Milica, prihvatila pod uslovom da Olivera bude jedna od četiri zakonite sultanije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)