PRIZORI TRAGEDIJE I NADE: Omaž Vladimiru Veličkoviću

M. KRALj

28. 08. 2020. u 17:00

KRILO crnog gavrana, prešlo je preko života Vladimira Veličkovića (1935-2019), pre tačno godinu dana, odnoseći njegovo zemaljsko prisustvo.

ПРИЗОРИ ТРАГЕДИЈЕ И НАДЕ: Омаж Владимиру Величковићу

Foto: Privatna arhiva

Zloslutna ptica, međutim, ostala je na mnogim platnima, grafikama i crtežima srpskog i francuskog akademika, jednog od najvećih evropskih likovnih stvralaca svoje epohe, da nas podseća i opominje na krhkost i apsurd ljudskog trajanja.

Na dan kada nas je napustio (iznenada, u Splitu, posle letovanja, dok se spremao na put, nazad u Pariz) umetniku koji je za života svoj opus predstavio na više od sto samostalnih postavki širom sveta (od Argentine, Austrije, Belgije i Brazila, preko Velike Britanije, Grčke, Danske, Irana, Italije, do Japana, Nemačke, Norveške, SAD, Francuske...) beogradska galerija "Arte" prirediće, od subote, omaž u dva izložbena prostora - u Ulici kralja Milana broj 3 i na Andrićevom venacu broj 12.

Postavke čini više od 35 dela izvedenih u tehnikama ulje na platnu, tuš na marufleu, kao i u grafici, nastalih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, a za ovu priliku ustupili su ih privatni kolekcionari. To su prikazi tragedije i nade od kojih je satkan život.

- Želeli smo da održimo živo sećanje na Veličkovića - kaže, za "Novosti", Selena Andrić iz galerije "Arte". - Postavku čine dela koja pružaju priliku za sagledavanje krucijalnih segmenata opusa ovog neumornog stvaraoca.

Foto: Privatna arhiva

“Triptih“

Saradnja galerije "Arte" i autora o čijem radu je snimljeno 12 dokumentarnih filmova i objavljeno 15 monografija, otpočela je 2007, a godinu dana potom, realizovana je izložba njegovih crteža i bronzanih skulptura. Prvi put se tada nosilac Legije časti, komandir umetnosti i književnosti, i prvi Srbin koji je postao član Akademije likovnih umetnosti u Francuskoj, beogradskoj publici predstavio vajarskim delima.

RETROSPEKTIVA U MSU - DOGODINE

U PLANU Muzeja savremene umetnosti, kako nezvanično saznaju "Novosti", jeste da se u zdanju na Ušću dogodine održi velika retrospektiva Veličkovićevih dela. Jezgro postavke činili bi radovi sa prve posthumne izložbe u Francuskoj, retrospektive održane u kapucinerskom samostanu u Landernu, pored Bresta, u Bretanji, a čiji je kustos bio poznati istoričar umetnosti Žan-Luk Šalumo.

- Nebrojeno je posebnosti koje su krasile velikog umetnika, ali ono što je ostalo izuzetno upečatljivo ogleda se u dečačkom entuzijazmu, otvorenosti i srdačnosti koji su svaki razgovor sa njim činili prijateljskim, a atmosferu ugodnom - ističu u galeriji "Arte". - Bio je svuda gde je trebalo, uvek tačan, spreman, svež, optimističan, pun razumevanja za sve nedaće pojedinaca i društva kome je pripadao, sa jasno iskazanom željom i naporom da se neprilike prevaziđu i da se krene dalje. Ono što sa ponosom ističemo, a sada i delimo sa publikom su reprezentativne slike i crteži iz prestižnih beogradskih kolekcija, brižljivo birani od strane kolekcionara koji su tokom proteklih decenija formirali ukus publike i tržišta.

Izložbu prati katalog sa reprodukcijama i tekstovima Irine Subotić, Ljiljane Ćinkul i Mrđana Bajića i trajaće od sutra do polovine oktobra. Zbog aktuelne epidemiološke situacije neće imati zvanično otvaranje. Ova postavka je jedini događaj kojim će biti obeležena godišnjica smrti velikog slikara, a tim povodom se zasad nije oglasila nijedna naša institucija.

 

Foto: Privatna arhiva

“Pas“ (detalj)
 
"RIMA" OBELEŽILA I 85. ROĐENDAN

NA svom interenet sajtu i fejsbuk-stranici, galerija "Rima" obeležila je 11. avgusta 85. godišnjicu rođenja autora kome je posvetila četiri izložbe i čak sedam monografaskih publikacija. U proteklih nekoliko godina "Rima" je objavila šest luksuznih monografija pod zbirnim naslovom "Veličković-crteži". Ove knjige daju najobuhvatniji uvid u njegovo stvaralaštvo u oblasti crteža od 1955. do 2018, a planove za njihovu promociju odložila je korona:

- Nadamo se poboljšanju epidemioloških okolnosti i skorijoj mogućnosti za održavanje promocije koja bi bila povod da se svi poštovaoci Veličkovićevog dela, kroz priču o njegovim vanserijskim crtežima, prisete njega kao umetnika i čoveka - kažu u galeriji koja će i sutrašnji dan obeležiti u virtuelnom prostoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!