PREMINUO ANTONIJE ĐURIĆ: Pisac, novinar, publicista i autor kultne drame Solunci govore.

V. V. S.

20. 08. 2020. u 11:00

ПРЕМИНУО АНТОНИЈЕ ЂУРИЋ: Писац, новинар, публициста и аутор култне драме Солунци говоре.

Novosti

U SVOJOJ rodnoj kući u Čačku preminuo je u 92. godini Antonije Đurić - pisac, novinar, publicista i autor kultne drame "Solunci govore".

Rođen je u Sjenici 21. januara 1929. godine. Gimnaziju je završio u Užicu, a zbog pisanja protiv komunističkog režima robijao je sedam godina u Sremskoj Mitrovici, između ostalih, i sa Borislavom Pekićem. Najveći deo radnog veka proveo je kao novinar u "Ekspres Politici", u kojoj je objavio feljton "Solunci govore" 1978. godine. Samo tri sezone kasnije, stvorena je kultna pozorišna predstava na sceni nacionalnog teatra, koja je doživela više od 350 izvođenja. Od nje je deceniju kasnije nastao i istoimeni televizijski film, a sva ova ostvarenja doprinela su da kroz autentična svedočanstva javnost više sazna o velikim junacima - Velikoga rata.

Đurić je napisao dvadeset šest knjiga, pored "Solunaca" pažnju je privukla i njegova trilogija "Crvena kuga", kao i potresno svedočanstvo o požrtvovanosti branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, pod nazivom "Za čast otadžbine". Zapažen uspeh postigla su i dela "Kraj Morave dolina nade", "Obaveštajac kaplar Miloje", "Žene solunci govore", "Po zapovesti Srbije", "Juriš u porobljenu otadžbinu"...

Bio je član Udruženja književnika Srbije i dobitnik najvišeg odlikovanja Srpske pravoslavne crkve (2008) Ordena Svetog Save. Tom prilikom, istaknuto je da je Đurić "sav svoj život stavio u službu imena Božjeg i dostojanstva imena srpskog, svetosavskog i pravoslavnog, što je posvedočio ne samo umetničkim radom nego i životom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Bane

20.08.2020. 21:00

Напустио нас је човек који је заслужан за истину, о страдању српског народа у Великом рату, и за патњу под комунистиком петокраком.

Slavko

21.08.2020. 09:52

Niko nas nije tako unapredio i izgradio kao komunisti. Zalosno je da se mlade generacije svesno obmanjuju bajkama o komunistima neprijateljima Srba. Kad su vladali komunisti svi Srbi su ziveli u jednoj drzavi. Da vidim ko ce to ponovo da uradi?