PEJZAŽI, BOL I VIZIJE: Radovi Simonide Rajčević, Sandre Vitaljić i projekat iz Beča u Kulturnom centru

M. A. K.

06. 08. 2020. u 11:44

VANREDNI profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Simonida Rajčević (1974) u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, od večeras predstavlja izložbu slika i objekata "Lažni bol".

ПЕЈЗАЖИ, БОЛ И ВИЗИЈЕ: Радови Симониде Рајчевић, Сандре Витаљић и пројекат из Беча у Културном центру

Foto privatna arhiva

Asistent na ovom projektu bio joj je Milan Stošić, a audio-rad, koji je sastavni deo postavke, uradila je Manja Ristić.

- Pred nama su slike kroz koje se sveti prizori mučeništva iz prošlosti naslućuju i preklapaju sa jarkim bojama i dominantno prisutnim ljudskim obrisima tela sadašnjeg vremena - piše u katalogu postavke Jelena Petrović.
Avgustovske izložbe večeras će biti otvorene i u druga dva izložbena prostora KCB - galerijama "Artget" i "Podrum". U "Artgetu" se postavkom "Neplodna tla" predstavlja Sandra Vitaljić, koja je magistrirala fotografiju na Akademiji za film i TV u Pragu, a potom i doktorirala istoriju i teoriju fotografije. Izložbu "Neplodna tla" čine pejzaži, koji prirodu predstavljaju u konkretnoj lepoti ili ružnoći, pa kao kod holandskih starih majstora slikarstva, pejzaži progovaraju kroz svetlost koja je odlika podneblja, ističe u uvodonom tekstu Aleksandar Kostić, umetnički direktor Galerije "Artget".

VITGENŠTAJNOVA OSTAVŠTINA

ROĐEN u Beču, u veoma bogatoj porodici jevrejskog porekla, Ludvig Vitgenštajn (1889-1951), jedan od najautentičnijih filozofa 20. veka, koji se bavio granicama čovekovog mišljenja, ali i pitanjima moći jezika da opiše stvarnost, studirao je na Kembridžu, kod čuvenog Bertrana Rasela. Veći deo svog profesionalnog života, mislilac kome je posvećena izložba u "Podrumu", proveo je u Engleskoj, ali nikada nije potpuno izgubio kontakte sa svojim austrijskim korenima.

Gostujuća izložba "Vitgenštajn" u galeriji "Podrum", rezultat je dugogodišnjeg istraživačkog projekta Instituta za savremenu umetnost iz Beča i okuplja radove savremenih umetnika koji se osvrću na različite aspekte ideja i vizija čuvenog austrijskog mislioca.

RAD Simonida Rajčević, Foto privatna arhiva

Dela koja vizuelno promišljaju ostavštinu Ludviga Vitgenštajna, ostvarili su umetnici - Žarko Aleksić, Peter Forgač, Agnes Hamvaš i Hubert Hasler, Mihael Koh, Jukika Kudo, Oskar Kueto... Kustoskinja je Deniz Paricek, u saradnji sa Janom Gligorijević i Zoranom Đaković Miniti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!