PODRŽALI SMO POGREŠNU STRANU: Američki pisac Pol Polanski stradanje srpskog naroda na Kosmetu pretočio u knjige

Jelena Ćosin

nedelja, 02. 08. 2020. u 08:18

ПОДРЖАЛИ СМО ПОГРЕШНУ СТРАНУ: Амерички писац Пол Полански страдање српског народа на Космету преточио у књиге

Foto J. Ćosin

NA Kosovo sam došao u junu 1999. zajedno sa NATO trupama. I kao Amerikanac koji se o Kosovu informisao iz američkih medija, bio sam proalbanski orijentisan.

Kao i većina nas koji smo bili tamo. Nedugo potom, doživeo sam da mi američki vojnici prilaze sa suzama u očima govoreći: "Podržali smo pogrešnu stranu!" Mogao sam to čuti skoro svakodnevno...

Ovo, za "Novosti", priča američki pisac, pesnik, istoričar i socijalni antropolog Pol Polanski, koji je na Kosovu živeo i radio od 1999. pa do 2005. preko humanitarne organizacije iz Praga radeći istraživanje o Romima. Bio je svedok patnje srpskog naroda i manjina, a svedočenja o tome pretočio je u knjige.

- Nisam politički orijentisan, ali sam svedok tih događaja. Pisao sam o odbijanju Kfora da zaštiti manjine. Kasnije sam bio svedok pogroma u proleće 2004, kada su sve enklave bile napadnute od strane Albanaca. Bio sam prisutan kada su Albanci dovezli cisternu sa gorivom, polili bolnicu u Kosovu Polju i zapalili je da izgori do temelja. Doktori i medicinsko osoblje koje je bilo unutra, bežali su napolje kroz sporedne izlaze dok sam ja stajao sa policijskim snagama UN koje su odbijale da intervenišu - i dalje sa nevericom govori ovaj američki pisac.

JEDNOM prilikom posetio je, kaže, južni deo Kosovske Mitrovice, kada je veći deo Roma koji je bio smešten u kampu u kojem je boravio i on sam, proteran iz tog grada na Ibru.

- Iz organizacije za koju sam radio tražili su da odem tamo i proverim da li su njihove kuće čitave i da li su njihovi rođaci još uvek tamo. Otišao sam sa svojim prevodiocem, ali su nas zaustavile francuske trupe. Video sam da Albanci odnose stvari iz romskih domova i spaljuju kuće. Rekao sam francuskim vojnicima da ih zaustave, na šta mi je njihov komandir odgovorio: "Naš zadatak je da samo zaštitimo Albance. Ako želite da ih prijavite, zovite policiju!" Policije nije bilo jer je srpska policija otišla i ostao je samo Kfor. Stajati nemoćno pred takvim prizorom je jezivo - priseća se Polanski.

POREKLOM iz Ajove, veći deo života je proveo u Evropi, proučavajući kretanje i migracije romskog stanovništva. Pred sam kraj bombardovanja Jugoslavije došao je na Kosovo, gde je, na zahtev UN, trebalo da volontira u romskom izbegličkom kampu.

Nekoliko mpokušaja otmice

TO što je tokom rata na KiM zastupao drugu stranu umalo da ga košta života.

- Albanci su pokušali da me kidnapuju nekoliko puta. Na kraju je to bio i glavni razlog zašto sam napustio Kosovo. Imao sam mnogo problema. UN me nije želeo, moja ambasada takođe. Za njih sam bio "persona non grata" - kaže Polanski.

- Tamo sam proveo tri meseca kao jedini pripadnik neromske populacije. Pomagao sam im, štiteći ih od Albanaca koji su uvek pretili da će napasti kamp. Kada su saznali da američki državljanin živi sa njima, odustali su. Obilazio sam i ostala mesta na Kosovu, selio se od jednog do drugog - objašnjava Pol.

Život je nastavio u Nišu, jer ga je 2004. pozvala jevrejska organizacija JWC iz Pariza. Oni su čuli za jevrejsko groblje u Nišu, jedno od najstarijih na Balkanu, sa natpisima na spomenicima koje niko nije umeo da protumači, a koje je trebalo očistiti.

- Nakon čišćenja groblja, nakratko sam se vratio na Kosovo jer sam otkrio da su kampovi koje je postavio UNHCR za romsku populaciju bili na zemlji zagađenom olovom iz rudnika Trepča. Svetska zdravstvena organizacija je uradila analizu krvi romske dece iz tih kampova i otkrila do tada, u medicinskoj literaturi, nezabeleženu, rekordno visoku koncentraciju olova u krvi. Rekli su da će svako dete koje se bude rodilo u tom kampu imati trajno oštećenje mozga. Naredne dve godine proveo sam ubeđujući UN da preseli ljude iz tih kampova na neka bezbednija mesta. Objavio sam članke u "Njujork herald tribjunu", kao i knjigu u kojoj sam napao čelnike UN i dobrotvornih organizacija koje su dozvolile da se ovo dogodi. Više od 100 Roma je preminulo tokom te dve godine dok sam ja pokušavao da premestim ljude odatle - otkriva Pol.

POSLE misije na KiM vratio se u Niš, gde je 2006. kupio kuću. Kaže da je u Knez Selu, nadomak Niša, pronašao svoj mir, a i vazduh mu izuzetno odgovara za njegove bronhijalne problem sa kojima se borio čitavog života. Iako na srpskom zna samo po koju reč, druži se sa komšijama, koje su mu pomagale i tokom vanrednog stanja zbog pandemije. U Ameriku ide jednom godišnje, za Božić, koji provodi sa sinovima i unucima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Miro Markovic

02.08.2020. 09:10

Mr. Paul Polansky, I thank you for your efforts to tell to the whole world about the crimes of the Clinton's administration against the Serbian people and all other minorities who suffered a lot under the terror of Kosovo's Albanians. Bombing of Serbia and Montenegro during the Spring 1999. was a war crime, which will be prosecuted in the future, when the times of justice come into the USA.

deda

02.08.2020. 10:09

Sve se znalo i podmuklo sakrivalo.Za cudo jos uvek.Svi ti pocinioci bi trebali davno da budu osudjeni.Nema prevde fasisti i dalje zastupaju siptarske zlotvore i svoje interese nepostujuci UNO zakone.To trebaceo svet da vidi i da osudi agresore.

LEDZEP

02.08.2020. 10:13

Imao sam mnogo problema. UN me nije želeo, moja ambasada takođe. Za njih sam bio "persona non grata" - kaže Polanski. - Pa sigurno, oni su znali.

maniks

02.08.2020. 10:49

Amerika zna istinu ali oni i danas podrzavaju siptare. Ameriku istina ne interesuje kao i fasisticku Nemcku i druge zapadne zemlje. Cilj im je isti , unistiti i rasparcati Srbiju. Da bi se Srbija odbranila od Amerike i celog zapada potreban joj samo jedan jedini saveznik bratska Rusija .

Šator

03.08.2020. 23:32

@maniks - Мање-више тако је. ЕУ чланство за нас је лонац са врелом водом. Оно што је добро у ЕУ треба да усвојимо. А имамо и паре... Њемци су нам дужни одштету за два свијетска рата и агресију почетком 90'тих. Само не видим да је ико тражио!?

Šator

02.08.2020. 11:15

Ajde... ma jel moguće da ste se iznenadili... Holbruk, Olbrajt, Klinton i sl. satanisti pojma nisu imali o čemu se radi... Kao ni u Afganistanu sa mudžahedinima 70'tih, u Nikaragvi sa antisandinistima, u Čileu sa Pinočeom.... A ovakvi kao ovaj čiča služe im ka list od smokve...

buki

03.08.2020. 09:20

@Šator - Није се сад изненадио, него 99 када је дошао на КиМ инструисан да су Шиптари угрожени. Све што је он тада видео, видели су и други, али је он био један од ретких који је покушао да помогне, кога је то што види дотакло. Верујем му да се као појединац борио (и даље се бори - написао је књигу) колико је могао. Да је тих година гурао истину док га не убију, ми не би имали никакве користи од тога и сада би био један мање који прича истину о међународним терористима на КиМ. То што није научио српски правдам тежином нашег језика, а и нису сви таленти за учење страних језика. Некако овом човеку верујем, за разлику од многих других покајника, јер ни тада није ћутао - само што као појединац против машинерије није могао много више да уради.

percom

02.08.2020. 12:09

Значи, за двадесет година боравка на овим просторима зна по коју српску реч? О чему он онда проча и пише када за толико година није научио језик средине у којој борави? Језик је основно средство комуникације и разумевања! Јел и даље информације о српском народу добија са средстава информисања, која су у највећем делу у рукама његових сународника? Којас фарса!