„U DUBINAMA PROVINCIJE“: Izložba u Narodnom muzeju u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

24. 05. 2024. u 10:56

U galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu, u utorak, 28. maja 2024, sa početkom u 19 sati, biće otvorena izložba „U dubinama provincije“ Narodnog muzeja Čačak posvećena prezentaciji i zaštiti antičkog nasleđa Čačka.

„У ДУБИНАМА ПРОВИНЦИЈЕ“: Изложба у Народном музеју у Краљеву

Narodni muzej Kraljevo

Autori izložbe su kustosi Narodnog muzeja u Čačku Slobodan Bogojević, konzervator i Aleksandra Gojgić, kustos Antičke zbirke, kojima se pridružio likovni umetnik Ivan Đurović, autori fotografija su Bojan Pajić i Ivan Đurović, dok je za dizajn izložbe zadužen Miloš Vuk Aleksić.

Ova izložbena postavka, kako se navodi u najavi, menja perspektivu antičkog i savremenog, ali i osvetljava novi vid muzejske interpretacije i zaštite nasleđa. Smeštajući antičku prošlost u umetnički kontekst, izložba pokriva niz tema oslikavajući nasleđe ove epohe počev od arheološkog lokaliteta, epigrafskih spomenika, umetničkih do upotrebnih predmeta iz Antičke zbirke Narodnog muzeja u Čačku. Objedinjujući fotografske kadrove, poetski izraz, slike, crteže i neposredne, originalne fragmente, izložba povezuje vremenske dubine jednog antičkog naselja u rimskoj provinciji i savremenog prostora grada Čačka, imaginarnog i stvarnog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)