BESEDOM KONSTANTINOSA RIGOSA ZVANIČNO OTVOREN 21. BFI: Početak Beogradskog festivala igre u novosadskom SNP

Marina Mirković

11. 03. 2024. u 16:00

GRČKI koreograf i reditelj, aktuelni direktor nacionalnog Baleta u Atini, Konstantinos Rigos otvorio je u subotu uveče, kratkom besedom, 21. Beogradski festival igre, koji će do 10. Aprila predstaviti 19 trupa iz Francuske, Italije, Švedske, Irske, Kanade, Australije, Srbije, Amerike, Kine, Nemačke, Izraela, Češke i sa Malte. Rigos se obratio publici u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gde je nastupom Kompanije igre Opere Geteborga sa diptihom koji su kreirali Damjan Žale i Šaron Ejal, zvanično započeo program ovogodišnjeg Festivala.

БЕСЕДОМ КОНСТАНТИНОСА РИГОСА ЗВАНИЧНО ОТВОРЕН 21. БФИ: Почетак Београдског фестивала игре у новосадском СНП

BFI promo

Rođen u Atini, Rigos je završio ekonomiju na atinskom Univerzitetu, dok je u oblasti igre diplomirao pri Nacionalnoj školi u svom rodnom gradu. Po završetku studija, osnovao je sopstvenu trupu "Osmozis" za koju je kreirao neke od predstava koji se smatraju prekretnicom za celokupnu savremenu scenu u Grčkoj. Vodio je Balet Državnog teatra u Solunu, stvarajući dela koja su privlačila neverovatnu pažnju grčke i međunarodne javnosti. Hvaljen i osporavan, kao samostalni koreograf, reditelj i vizuelni umetnik, nastavio je da intrigira publiku. Na poziciju direktora Baleta Nacionalne opere Grčke stupio je 2018, a njegov dolazak se podudario sa početkom delovanja atinske opera i baleta u jednom od najsavremenjih pozorišnih objekata u Evropi, zgrade koju je za Fondaciji Nijarhos projektovao čuveni arhiteka Renco Pjano.

Rigos je za svoj rad u pozorištu i na televiziji često nagrađivan, dok je publici Beogradskog festivala igre ostalo nezaboravno njegovo ostvarenje "Winterrise" na muziku Robija Vilijamsa, sa kojim je daleke 2004. godine u Centru Sava započelo prvo izdanje festivala.

Glavnom programu ovogodišnje manifestacije prethodili su performansi koje potpisuje francuski umetnik Joan Buržoa, a koje je publika mogla da otkrije 7. i 8. marta u beogradskom Bioskopu "Balkan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)