KNJIGE DAJU SMISAO ŽIVOTU : Vladimir Pištalo povodom priznanja „Dr Špiro Matijević“ (FOTO)

J. SIMIĆ

23. 02. 2024. u 15:59

NAGRADA „Dr Špiro Matijević“ za najbolju knjigu u 2023. godini, danas u Svečanoj sali Matice srpske, uručena je Vladimiru Pištalu za roman „Pesma o tri sveta” koju je objavila „Agora“.

КЊИГЕ ДАЈУ СМИСАО ЖИВОТУ : Владимир Пиштало поводом  признања  „Др Шпиро Матијевић“ (ФОТО)

Privatna arhiva

Priznanje, ustanovljeno u znak sećanja na pesnika, proznog pisca, kritičara, esejistu, prevodioca i univerzitetskog profesora dr Špiru Matijevića (1943 – 1993),tragično stradalog u ratnim okolnostima u Tuzli,sastoji se od povelje i novčane nagrade.

U besedi zahvalnosti Pištalo je kazao da je Matijević bio čovek retke biografije, duboko posvećen književnosti.

- U jednom trenutku svog života radije je izabrao da rizikuje svoj život nego knjige,jer one su davale smisao njegovom životu.Malo je takvih ljudi  - rekao je laureat koji je i upravnik Narodne biblioteke Srbije u Beogradu.

Privatna arhiva

Po oceni žirija u sastavu: Ivan Negrišorac (predsednik) i članovi prof. dr Aleksandar Jerkov i Selimir Radulović, roman “Pesma o tri sveta” obuhvatio je nekoliko suštinski važnih poetičkih osobenosti:

- Pisac je narativnu pažnju usmerio ka sudbini Ozane Bolice iz Perasta, koja je početkom XVIII veka kao rob odvedena u Tunis, potom u SAD, da bi se preko Londona i Venecije vratila svojoj kući, u Boku Kotorsku. Stilski veoma ubedljivo, poetski krajnje rafinirano i istorijski utemeljeno,autor je pokazao tri različita sveta, sa tri veoma različita politička i kulturološka sistema – rekao je Negrišorac.

Po oceni profesora Jerkova, Pištalo je „ o mnogo ružnim vremenima napisao mnogo lepu knjigu,duhovitu,šarmantnu, punu fantazije i specifičnog nadahnuća.Uz čestitke Pištalu, Selimir Radulović je zahvalio porodici Matijević što čuvaju uspomenu na dr Špira Matijevića „čije delo raste dobijajući nova književno - kritična obasjanja i omogućuju da se razbudi duhovno zrno u nama koje klija.“

Ovo  je druga nagrada koja je Pištalu  za roman „Pesma o tri sveta“.Krajem prošle godine ova knjiga ovenčana je priznanjem „Beskrajni plavi krug“ koju dodeljuje Matica srpska.Nagradu „Dr Špiro Matijević“ do sada su dobili akademik Matija Bećković, Đorđo Sladoje, Milovan Danojlić, Veselin Marković, prof. dr Jovan Delić i Gojko Đogo.

   Uručenjem nagrade Pištalu počela je manifestacija " Dani Dr Špire Matijevića". Večeras u Matici srpskoj  ( 18.00) prof. dr Jovan Delić  govoriće o knjizi "Put za Hum" Gojka Đoga, prošlogodišnjeg dobitnika ove nagrade. Subota,24.februara biće u znaku Karlovačke bogoslovije, koja će unovosadskom  Arhivu Vojvodine  prirediti izložbu ikona i starih knjiga.

Privatna arhiva

   Prvi put šira javnost biće  u prilici da na jednom mestu vidi deo kulturnog blaga koje ta crkveno-školska institucija poseduje. Postavka pod nazivom „Vekovi Karlovačke bogoslovije“, koja će biti otvorena u 19 sati , predstavlja uvod u veliku izložbu koja će povodom 230 godina postojanja tog bogoslovskog učilišta, koje danas nosi ime Svetog Arsenija biti  u oktoberu otvorena u Sremskim karlovcima.

    "Dani Špire Matijevića"  biće zatvoreni  u nedelju, 25. februara ( 19.00) svečanim koncertom u Srpskom narodnom pozorištu.  U programu će  učestvovati  vokalna solistkinja Danica Crnogorčević, dramski umetnik Nenad Jezdić i  Muški hor „Istočnik”.  

     Manifestaciju organizuje Fondacija „Dr Špiro Matijević“ u saradnji s Maticom srpskom, Srpskim narodnim pozorištem i Kulturnim centrom Vojvodine „Miloš Crnjanski”.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave