KNJIŽEVNI KRITIČARI BIRAJU KNJIGU GODINE (14): Poslednji glasovi Velikog žirija

V. N.

22. 02. 2024. u 10:42

IZBORI koji zaključuju ovogodišnje nadmetanje za knjigu godine.

КЊИЖЕВНИ КРИТИЧАРИ БИРАЈУ КЊИГУ ГОДИНЕ (14): Последњи гласови Великог жирија

Ilustracija Novosti

SVETLANA ŠEATOVIĆ (Beograd)

1. "ZAPIS NA STUBU, JERUSALIMSKOM", Selimir Radulović ("Laguna")

2. "U KOSTRETI", Slobodan Jović ("Čigoja")
3. "POETIČKI IZAZOVI I DRUGI OGLEDI", Marko Nedić ("Akademska knjiga")
4. "DRVO ZA PTICU", Tanja Kragujević (KC NS)
5. "SAZVEŽĐA PAVLA SOLARIĆA", Persida Lazarević Di Đakomo (Zadužbina "Dositej Obradović")

Foto Privatna arhiva

PESNIČKA knjiga S Radulovića donosi odjek savremenog čoveka oslonjenog u košmaru današnjice na biblijski podtekst. Poezija koja se napaja istorijom, hrišćanstvom od Egipta i Palestine do naših prostora i dana. S. Jović je autentičan pesnički glas. Njegova poezija proizlazi iz antropološkog podsećajući nas na svet koji smo napustili i izgubili u žagoru svakodnevnog ubrzanja. Završna knjiga M. Nedića koji sabira proučavanja srpske proze u poslednjih 50 godina prateći evolutivne procese i pluralističke poetičke tokove srpske proze. Izuzetna knjiga pesnikinje T. Kragujević o pesnicima, vrhunskih eseja o S. Raičkoviću, A. Zagajevskom, A. Ristović, pisana je filigranskim stilom, duboka u tumačenjima. Di Đakomo daje izvanrednu naučnu monografiju o zaboravljenom Pavlu Solariću, zasnovanu na najnovijim istraživanjima u arhivama Venecije.

* * * * * * * * * *

SANjA PERIĆ (Novi Sad)

1. "POGLED POD SUKNjU SVETA", Tatjana Janković ("Agora")

2. "ČUDO U BANATU", Milan Micić ("Akademska knjiga")
3. "GDE RUŽA I LOTOS CVETA", Nemanja Radulović (Fedon)
4. "ZAPIS NA STUBU, JERUSALIMSKOM", Selimir Radulović ("Laguna")
5. "RUKA U VATRI", Staša Bajac ("Geopoetika")

Foto privatna arhiva

PRIPOVEDAČKE minijature T. Janković daju sugestivan i stilski prečišćen uvid u potresne i zanosne tajne ženskog iskustva, sa težnjom da se ono univerzalizuje. Elegantnom i odmerenom naracijom, uz magijsku snagu poetizovane reči, M. Micić prati burna komešanja nastala iscrtavanjem novih granica na tlu nekadašnje Austro-Ugarske. U zamašnoj i temeljnoj književnoistorijskoj studiji N. Radulović hermeneutički pristupa složenoj i bogatoj slici Indije u srpskoj književnosti i kulturi prethodna dva veka. Dramatično pevanje u zbirci S. Radulovića u saglasju je s iskušenjima duhovnog putovanja, pri čemu su apostrofirana radost i svetootačka skrušenost na jedinstven način sjedinjene u veri. Ljubavna priča sa krimi-elementima u prvencu S. Bajac postaje podloga za uzbudljivu introspekciju, ali i estetski skladna i lucidna promišljanja kulturoloških i mentalitetskih razlika između Balkana i Zapada, savremenog Beograda i Berlina.

* * * * * * * * * *

VLADAN BAJČETA (Beograd)

1. "NEVIDLjIVA DRUŽBA", Muharem Bazdulj ("Laguna")

2. "KANON POTIŠTENOG UMA", Filip Grbić ("Vulkan")
3. "SAMO TI DETE RADI SVOJ POSAO", Novak Đukić
(samostalno izdanje)
4. "U KOSTRETI", Slobodan Jović ("Čigoja")
5. "PREBOLEVANjE EVROPE", Zoran Milutinović ("Geopoetika")

Foto Z. Jovanović

NOVI naslov M. Bazdulja oličuje džojsovski inspirisan napor da se vlastito (umetničko) iskustvo sabije u jedan neprekinut tok misli i roman od jedne jedine (nedovršene) rečenice. Roman F. Grbića predstavlja dostojan nastavak autorovih prethodnih dela u istom domenu, dopunjujući piščev prepoznatljivi svet generacijske nesnađenosti novim likovima i događajima. Poeme N. Đukića su pravo osveženje na srpskoj pesničkoj sceni, budući da velike teme nacionalne istorije i karakterologije tretiraju u inventivno razvijenom ozbiljno-smešnom registru. S. Jović nastavlja svoje lirsko svedočenje o prosevima religioznosti u krajnje desakralizovanom svetu. Studija Z. Milutinovića još jedna je u nizu autorovih briljantnih analiza pitanja od velike važnosti za srpsku kulturu: ovog puta kroz intelektualnu istoriju samorazumevanja (ne)pripadnosti evropskom kontekstu.

* * * * * * * * * *

ZDENKA VALENT BELIĆ (Novi Sad)

1. "PSIHOLOGIJA GRAVITACIJE", Nenad Šaponja ("Prometej")

2. "POGLED POD SUKNjU SVETA", Tatjana Janković ("Agora")
3. "ZAPIS NA STUBU, JERUSALIMSKOM", Selimir Radulović ("Laguna")
4. "VILA FAZANKA", Bojan Krivokapić ("Arete")
5. "AZBUČNE MOLITVE", Zoran Đerić (SKZ)

Foto Otto Filip

N. ŠAPONjA zbirkom pesama pruža čitaocima još jednu potragu za suštinom, večito skrivenom prividom i šumom svakodnevice. Kratkim pričama, u knjizi T. Janković podvlači se fragmentarnost svesti savremenog življenja, no srodnim temama, sličnim emocijama, priče se povezuju u homogenu celinu. S. Radulović tematizuje unutrašnju borbu i slabost da bismo bili jaki, peva o strepnji da osetimo odlučnost i govori o strahu, kako bi nam poručio da smo u sigurnim rukama, da postoji neko ko će se za sve naše strahove i strepnje pobrinuti. Kroz susret različitih, često kontrastnih i naizgled nespojivih svetova - ravnice i primorja, prošlosti i sadašnjosti, mladosti i zrelih godina, ali i čestim konfrontiranjem života i smrti - B. Krivokapić svedoči o neiscrpnoj lepoti življenja, o pravu na različitost i posebnost. U akrostihu Đerićevih pesama nalazi se srpska azbuka od slova A do slova Š, što s jedne strane predstavlja zadatost, dok s druge, nagoveštava da je reč o subjektivnoj, ispovednoj, emotivnoj i ličnoj poeziji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!