OPTIMIZAM, TOLERANCIJA I SAOSEĆANJE: Izložba 14 srpskih umetnika u Kulturnom centru Srbije u Parizu o svetu koji je postao ružan i star

Jedinstveni glas – tematski je naslov multimedijalne izložbe radova autora različitih generacija koji stvaraju u Beogradu i Parizu, izložene u Kulturnom centru Srbije u glavnom gradu Francuske.

ОПТИМИЗАМ, ТОЛЕРАНЦИЈА И САОСЕЋАЊЕ: Изложба 14 српских уметника у Културном центру Србије у Паризу о свету који је постао ружан и стар

Foto: Goran Čvorović

- Kroz različite medije i tematske celine radovi nas suočavaju sa našom realnošću, prevazilazeći oblast umetnosti i tiču se tema kojima je čovečanstvo danas okupirano – objasnila je koncept istoričarka umetnosti i kustos Ksenija Marinković, vlasnica beogradske galerije "Iks Vitamin" koja je zajedno s Kulturnim centrom organizovala ovu postavku.

Svet postaje star i ružan, vidljiva je poruka s jednog od rada. Pa opet, umetnici svojim postupcima podstiču optimizam, toleranciju i saosećanje kao zagubljena opšta mesta ljudskog roda. 

- U nameri da stvorimo pravedniji i u svakom smislu bolji ambijent, moramo biti sposobni da čujemo i razumemo višeglasje koje do nas dopire i da pronađemo način da kreiramo harmoniju kojoj težimo – poručila je Marinkovićeva.

Poetike i načini izražavanja umetnika su različiti, ali ovi lični modeli, subjektivni prilazi i autonomne koncepcije, kroz posmatranje aktuelnih planetarnih događanja, stvaraju artističko saglasje u pozivu da se prevaziđu mračni porivi moći.

- Izabrali smo umetnike čiji su glasovi dominirali u određenim sferama kojima se bavi ova izložba. Svi izloženi radovi se bave aktuelnim pozicijama i društvenim i kulturološkim transformacijama koje se reflktuju kroz savremenu umetnost – naglasio je istoričar umetnosti i jedan od kustosa ove izložbe Brajan Vojinović.

Veliko interesovanje publike na vernisažu pokazalo je da je tema pogodila u srž preispitivanja saveremenog čoveka.

Jedinstvena interakcija sa publikom događala se u psihološkom razotkrivanju na triptihu Jelene Jelače "Istina se oblikuje u tami" na kome dominira mnoštvo koloritnih likova. "Osetljivi rod" Milorada Miće Stajčića upućuje na jaje koje hoda i čiji pol samo nagađamo.

Pažnju su privukla i istraživanja u tamnim valerima Edite Kadirić, mitska tematologija u savremenoj upotrebi na gozbi ljubavi Nikole Dimitrovića, razgovor sa suncem u zen-pozi Lole Petrović i intimistički izvajana glava u kojoj se Maja Rakočević Cvijanov bavi odrđenom vrstom isceljenja i čišćenjem kroz suze.

- Suze su od srebra jer želim da prikažem dragocenost plakanja kao oslobađanje od bola, tuge i negativnosti – kaže za "Novosti" autorka skulpture "Sve suze".

Pored ovih šest autora koji su bili prisutni na otvaranju izložbe, veoma zapaženo su se na postavci u koncepcijski zaokruženoj celini predstavili i Andrea Dramićanin, Sonja Gajić, Jovana Ilić, Zdravko Joksimović, Irena Kovač, Nikola Marković, Mihael Milunović koji priziva stvaranje za srećniju budućnost i Marina Marković s "Prazninom" u kojoj uz snimak ultrazvuka stoji višeznačenjska poruka: "Ko ti je rekao da je to tvoj izbor?".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?