NOVI SJAJ ŽIKINE "ZASEDE": Kinoteka digitalno restaurisala čuveni film reditelja Živojina Pavlovića

B. Đ.

24. 12. 2023. u 13:29

JUGOSLOVENSKA kinoteka je digitalno restaurisala čuveni film Živojina Pavlovića "Zaseda" (1969), a novu kopiju će premijerno prikazati u okviru programa "Sezona filmskih klasika", u organizaciji Asocijacije evropskih filmskih arhiva i uz podršku programa Evropske unije Creative Europe MEDIA.

НОВИ СЈАЈ ЖИКИНЕ ЗАСЕДЕ: Кинотека дигитално рестаурисала чувени филм редитеља Живојина Павловића

Pavle Vuisić i Slobodan Aligrudić, Foto Kinoteka

Klasik jugoslovenskog i srpskog crnog talasa moći će da se vidi na besplatnoj projekciji u sali "Makavejev" 28. decembra u 20 sati i od 21 sat na jutjub-kanalu Kinoteke.

- Ovo je treći put da Jugoslovenska kinoteka učestvuje u programu Evropske asocijacije filmskih arhiva. Do sada se evropska publika upoznala i sa filmovima "Grešnica bez greha" Koste Novakovića i "Klakson" Kokana Rakonjca, u prethodnim izdanjima ovog projekta - izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteka.

Za svoje ovogodišnje učešće u ovom značajnom evropskom projektu Jugoslovenska kinoteka je odabrala ostvarenje koje je, kako stoji u saopštenju, intimno bilo najdraži Pavlovićev film, jer prikazuje vreme njegove rane mladosti, a današnjoj mladoj generaciji može biti zanimljiv iz više aspekata - estetskih, žanrovskih, ideološko-političkih.

- U filmu "Zaseda", na vrlo ubedljiv i skladan način, ukrštaju se opsesivne teme opusa Žike Pavlovića. Kroz svoj prepoznatljiv stil, pretežno sačinjen od kompleksnih dugih kadrova, reditelj se sa lakoćom kreće između društvenog i političkog, sa jedne, i ličnog i psihološkog plana, sa druge strane - poručuje Pantelić.

Žika Pavlović, Foto Kinoteka

Glavni junak, mladi idealista Ive, u izvanrednom tumačenju Ivice Vidovića, oduševljeno učestvuje u obnovi zemlje posle Drugog svetskog rata. U želji da služi revoluciji uključuje se u Oznu. Međutim, ubrzo uviđa mahinacije karijerista i konformista, te postaje razočaran i ogorčen.

U glumačkoj ekipi bili su Milena Dravić, Severin Bjelić, Slobodan Aligrudić, Pavle Vuisić, Dragomir Felba. Film je snimio Milorad Jakšić Fanđo, a montirala Olga Skrigin, u produkciji "Centar filma" iz Beograda.

Na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli "Zasedu" su napali partijski filmski kritičari, tako da nije ušla u bioskope, mada nije zvanično zabranjena. Film je na festivalu u Veneciji 1970. godine dobio diplomu CIDALC, a na prvom Festu, 1971. prikazan je u programu "Konfrontacije", u selekciji Dušana Makavejeva.

Ivica Vidović i Milena Dravić, Foto Kinoteka

Retrospektiva i monografija

PREMIJERA digitalno restaurisane "Zasede" održava se 28. decembra, na datum kada je 1895. godine u Parizu održana prva filmska projekcija na svetu. Time se zaokružuje program posvećen Žiki Pavloviću, povodom 90 godina od rođenja i 25 godina od smrti velikog reditelja. Jugoslovenska kinoteka je ove jeseni priredila veliku retrospektivu Pavlovićevih filmova i objavila monografiju o njegovom stvaralaštvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024