IZMIŠLJENA ČUDOVIŠTA IZ KABINETA ČUDESA: Radovi Dunje Brankovački u Blok galeriji

M.A.K.

14. 12. 2023. u 20:03

IZLOŽBA Dunje Brankovački "Proždirači svetova", biće otvorena u novobeogradskoj Blok galeriji (Jurija Gagarina 221), u petak,15. decembra u 19 časova.

ИЗМИШЉЕНА ЧУДОВИШТА ИЗ КАБИНЕТА ЧУДЕСА: Радови Дуње Бранковачки у Блок галерији

Foto promo

Rođena 1985. u Senti, umetnica je osnovne i master studije završila na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, gde je trenutno na doktorskim studijama. Od 2013. radi na departmanu za Grafičko inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

U svojim radovima proučava stvarna i izmišljena čudovišta, prirodu, zbirke, maske, vizuelne liste i kabinete čudesa.

- Zamišljam tamu, baršunasto bogatu, i po njoj rasute zvezde - piše autorka u tekstu kataloga. - Kap krvi iz koje bujaju crveni korali. Crnu pticu u letu. Krv na snegu. Vetar u krošnjama. Varnicu u noći. Pepeo, korenje, šake pune zemlje. Crno pero nošeno vetrom, oko koje nepomično zuri. Oko, veliko kao zvezda. Još ptica, još snega. Nešto hrapavo. Nejasan nemir, osećaj kao da stojim na ivici. Šum. Otkucaji srca velikog kao svet. Tanka nit crvenog konca pruža se kroz tamu.

Izložena serija kolaža, pojednostavljenim oblicima i svedenom paletom boja, priča o svetlosti i tami, krvi i poreklu zvezda. Reč je o radovima koji se bave pitanjem mogućnosti novih mitologija i potrebi njihovog postojanja u savremenom društvu. Kolaži su napravljeni od mešavine novih i starih materijala zamišljeni su kao mogući artefakti rituala neke nove mitologije.

Postavka će biti otvorena do 27. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)