JUBILEJ BATE MIHAILOVIĆA U PANČEVU: Posle SANU, vek rođenja slikara i akademika obeležiće galerija sa njegovim imenom

M.A.K.

07. 12. 2023. u 14:46

FINALE jubileja, stogodišnjice rođenja Milorada Bate Mihailovića (1923-2011), predstavlja izložba u galeriji koja nosi njegovo ime, u rodnom Pančevu, a biće otvorena u petak 8. decembra u 19 časova.

ЈУБИЛЕЈ БАТЕ МИХАИЛОВИЋА У ПАНЧЕВУ: После САНУ, век рођења сликара и академика обележиће галерија са његовим именом

Foto promo

Tako će prostor, za života ovog međunarodno priznatog slikara i akademika, zamišljen da izlaže njegovu baštinu, prvi put ugostiti slike ovog autora, i to one nastale u Parizu pedesetih godina 20. veka.

Postavka je organizovana u saradnji sa Galerijom "Rima" prevashodno predstavlja najznačajniji segment slikarevog opusa, nastalog pod okriljem "apstraktnog pejzaža".
- Dela u kombinovanoj tehnici na papiru, "likovne elaboracije", koje će biti prikazane u pančevačkoj galeriji 8. decembra, nisu zasebno problematizovana na potonjoj izložbi, te će poštovaoci Batinog stvaralaštva imati priliku da se bliže upoznaju s ovim poetskim artikulacijama snažnog ekspresivnog karaktera kakav je bio Mihailovićev - ističe istoričarka umetnosti Sofija Milenković. - Posetioci će na izložbi imati priliku da vide i pojedina dela nastala neposredno po Mihailovićevom preseljenju u Pariz 1952.  Među njima će se naći i jedno ulje na platnu pod nazivom "Imaginarni pejzaž", kojim će, zajedno s druge dve "Kompozicije" s početka pedesetih godina 20. veka, hronološki i asocijativnim putem biti ukazano na transformativni period umetnikovog slikarskog jezika, koji se proteže od geometrijskih asocijativnih oblika do potpunog lirskog rastakanja forme oličenog u "Kompozicijama".
Publika će imati priliku da pogleda film o stvaralaštvu umetnika, u režiji Milorada Mike Stankovića, iz produkcije "Panfilma", koja je radila u sklopu Kulturnog centra Pančeva.Vek Bate Mihailovića, prethodno je obeležen izložbom u Galeriji SANU i luksuznom monografijom, koju je objavila "Rima".
Ovo kapitalno izdanje posvećeno Mihailovićevom životu i stvaralaštvu čine studije troje istoričara umetnosti dr Lidije Merenik, dr Ješe Denegrija i Marije S. Đorđević.  Pored ovih studija i obimne biografije umetnika, knjiga pruža uvid u dragocenu dokumentarnu građu: fotografije, pisma, naslovnice kataloga, pozivnice i plakate sa samostalnih i kolektivnih nastupa, knjige i stručne časopise od značaja za tumačenje Mihailovićevog dela.
Reprodukovana umetnička dela, ukupno 233, naslikana su u vremenskom rasponu od 1947. godine do 1998. godine, i većinski potiču iz umetnikove porodične zaostavštine, ali i muzejskih institucija (Muzej savremene umetnosti, Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, Muzej savremene umetnosti iz Skoplja, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, Muzej Cepter) kao i iz relevantnih privatnih kolekcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)