PLAMTEĆA LJUBAV I MUČENIČKO STRADANJE ZECA: Radovi Nađe Stamenović u Galeriji ULUS-a

M.A.K.

28. 11. 2023. u 16:53

NA telesnu, organsku i materijalnu dimenziju bola, stradanja i smrti, ukazuje izložba Nađe Stamenović pod nazivom Cor Cordium, koja će biti otvorena 29. novembra, u 19 časova, u Galeriji ULUS.

ПЛАМТЕЋА ЉУБАВ И МУЧЕНИЧКО СТРАДАЊЕ ЗЕЦА: Радови Нађе Стаменовић у Галерији УЛУС-а

Foto promo

Kako piše u najava, autorka "svojim umetničkim radom takođe ukazuje  ujedno i na simboličko-ritualnu raskoš koja je inicirana psihološkim odbrambenim mehanizmom pred mogućom tamom i ništavilom onostranog izgradila bogatstvo civilizacijskog kulturnog i duhovnog nasleđa. Međutim, njena težnja ne leži u potrebi da adekvatnim dekorumom sakrije zastrašujuću i/ili banalnu pojavnost smrti i nasilja".

-  Motiv zeca, naizgled ljupka vizualizacija nalik knjižnoj ilustraciji bajki i basni za decu, fragmenti tapeta, lepršavih traka i porcelana koji evociraju prizore komfornog vintage građanskog ambijenta delikatno materijalizovani u crtačko-grafičkom mediju i postupkom kolaža i veza, dok je sa druge strane brutalnost prizora povređivanja, seciranja, prolivanja krvi i suza, vešanja, uboda, šava... - piše u opisu postavke. - Zec, uobičajeni sinonim za brzinu, nestalnost, oprez i plodnost, u drevnim mitologijama je označitelj više svojstava: kao miljenik olimpske Afrodite ili nordijske Freje, atribut je putene ljubavi i magije, u simbolici egipatskog boga Tota predstavljao je zoru i novi početak, u budizmu je oličenje potpunog žrtvovanja sebe, dok ga hrišćanstvo osim u kontekstu požude dovodi u vezu sa vaskresenjem. Nađini zečevi objedinjuju u sebi skoro sve navedene simboličke slojeve - plamteću ljubav i strast, mučeničko stradanje i svetačku apoteozu, viziju novog i večnog života - artikulisane u autentičnoj autorskoj formi.
Rođena u Beogradu 1983.godine, Nađa Stamenović je diplomirala i doktoririla na Fakultetu likovnih umetnosti, a iza sebe ima dvanaest samostalnih izložbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)