SLEDBENICI RAŠE PLAOVIĆA: Narodno pozorište u Beogradu proslavilo 155. rođendan dodelom nagrada i priznanja

V.STRUGAR

23. 11. 2023. u 12:23

DAN Narodnog pozorišta, tradicionalno, protekao je u znaku uručenja godišnjih priznanja, među kojima je najznačajnija Nagrada "Raša Plaović" koju nacionalni teatar dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na svim beogradskim scenama u jednoj sezoni.

СЛЕДБЕНИЦИ РАШЕ ПЛАОВИЋА: Народно позориште у Београду прославило 155. рођендан доделом награда и признања

foto Narodno pozorište

Ovogodišnjem laureatu Nenadu Jezdiću nagradu je donela uloga Bore Šnajdera u predstavi "Razvojni put Bore Šnajdera", po tekstu Aleksandra Popovića (u adaptaciji i režiji Egona Savina) i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

- Svaki glumac ima nekoga ko bitno utiče na njegov razvoj, nekog ko ga oblikuje, za mene je to Egon Savin. Zahvalan sam i nekim dragim ljudima koji nisu više sa nama, velikim umetnicima. Želeo bih i sebe i vas da pozovem na molitevu i sećanje. Poći ću od onih koji mi prvi padnu na pamet: Jagoša, Lauša, Glogija, Marinka, Dragana Nikolića. Od Čiča Ilije Stanojevića, preko Raše Plaovića, Petra Kralja, Cige Jerinića, Petra Banićevića... Od svih onih koji nisu sa nama, a koji su nas inspirisali, učinili da smo danas ovde i da slavimo 155 godina nacionalnog teatra. Fenomen vremena je neuhvatljiv, nama nepoznat i nedokučiv, hajde makar da mu se malo suprotstavimo - izjavio je zahvaljujući se na priznanju Nenad Jezdić.

O dobitniku je odlučivao žiri: reditelj Nebojša Bradić, književnik Miloš Latinović, dramske umetnice Vanja Ejdus i Elizabeta Đorevska, dramaturg Đorđe Kosić.

U obrazloženju koje je pročitala Vanja Ejdus, između ostalog, navodi se da "umešno ujedinivši svoju glumačku veštinu i scensku harizmu sa specifičnim humorom, ironijom i jezičkim bogatstvom Aleksandra Popovića, Jezdić je lik Bore Šnajdera interpretirao uverljivo, precizno, razmaštano i dosledno - rečju bravurozno".

Nagrada za najbolju predstavu na sceni nacionalnog teatra (po odluci Upravnog odbora Narodnog pozorišta) pripala je predstavi "Očevi i oci" u režiji Veljka Mićunovića, dok su za najbolja individualna premijerna ostvarenja priznanja dobili Dragutin Matić, prvak Opere za ulogu Forda u operi "Faust", Ivana Savić Jaćić, solistkinja Baleta za ulogu u Baletskom triptihu INFINITAS Poema, Ptico ne sklapaj svoja krila i Simfonijski triptihon, Sofija Matjušenska, solistkinja Baleta za ulogu Medore u baletu "Gusar/le Corsaire", Nebojša Dugalić, za naslovnu ulogu u "Magbetu", Nataša Ninković (za Ledi Magbet u istoj predstavi) i Nela Mihailović, za ulogu Julke u "Urnebesnoj tragediji", u režiji Jagoša Markovića - kome je posthumno pripala Plaketa Narodnog pozorišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave